Čavušoglu: Turska operacija u Siriji nije završena

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu
Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska operacija u Siriji je zaustavljena, ali nije završena. Vojska je spremna da pruži otpor teroristima u slučaju potrebe, izjavio je ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu.

„Juče smo dobili saopštenje iz Sjedinjenih Američkih Država da su teroristi potpuno napustili zonu operacije. Ali to ne znači da više nema terorista i da ih tamo neće biti. Možda se kriju u tunelima ili negde drugde. Primili smo k znanju američke garancije, zbog toga je operacija za sada obustavljena, ali to ne znači da je i okončana“, naglasio je Čavušoglu u intervjuu za agenciju „Anadolija“.

„Ako se teroristi budu negde pojavili, naša vojska će se boriti sa njima. Ostalo nam je samo oružje, zamke sa minama — sve to treba očistiti. Ima još puno posla. Stoga, ostajemo na terenu“, dodao je turski ministar.

Komentarišući rusko-turski memorandum o Siriji, Čavušoglu je naveo da će Rusija, kao garant rešavanja sirijskog problema, pomoći u sprovođenju Adanskog sporazuma iz 1998. godine između Turske i Sirije o borbi protiv Radničke partije Kurdistana.

„Trenutno nemamo direktan kontakt sa sirijskim režimom. I on nema sposobnost i snagu da primeni Adanski sporazum. Stoga će Rusija kao garant pomagati da se on realizuje, o čemu smo se juče dogovorili. Oni teroristi koji ne napuste (zonu bezbednosti) biće neutralisani“, dodao je turski ministar u intervjuu za agenciju „Anadolija“.

Turske oklopno-mehanizovane jedinice u Siriji - Sputnik Srbija
Šta su se dogovorili Putin i Erdogan?

Prema njegovim rečima, zajednička rusko-turska patrola u zoni bezbednosti u Siriji nije vremenski ograničena. „Ona će se nastaviti sve dok se ne postigne potpuno rešenje“, dodao je turski ministar spoljnih poslova.

Rusko-turski memorandum

U utorak su predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, posle šestočasovnih pregovora potpisali memorandum o razumevanju u deset tačaka. U njemu se, između ostalog, govori da se od 12 časova 23. oktobra 2019. na sirijsku stranu sirijsko-turske granice izvan zone turske operacije „Izvor mira“ uvode jedinice ruske vojne policije i sirijske pogranične službe.

Oni će pomagati pri povlačenju kurdskih jedinica i njihovog naoružanja na 30 kilometara od sirijsko-turske granice, što bi trebalo da bude završeno u roku od 150 sati. Od tog trenutka počeće zajedničko rusko-tursko patroliranje u dubini od 10 kilometara od granice prema zapadu i istoku od oblasti u kojoj se izvodi operacija „Izvor mira“, osim grada Kamišlija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala