Krv prolivena za slobodu Rusije i Srbije ne sme se zaboraviti (foto)

© Sputnik / Lena Milojević Svečanost povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda.
 Svečanost povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda. - Sputnik Srbija
Pratite nas
U ambasadi Republike Srbije u Moskvi priređena je svečanost povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda. Događaju su prisustvovali ratni veterani Crvene armije, koji su zajedno sa jugoslovenskim partizanskim jedinicama izvojevali slobodu boreći se protiv fašizma.

Posle intonacija srpske i ruske himne, događaj je otvorio poznati ruski umetnik Nikolaj Golodenko, uz izvođenje patriotske pesme „Poklonimo se tim velikim godinama“.

Otpravnik poslova ambasade Republike Srbije u Moskvi, ministar-savetnik Slavoljub Carić zahvalio se prisutnim gostima na njihovom doprinosu u pobedi nad zajedničkim neprijateljem u Drugom svetskom ratu.

„Zahvaljujući vama, mi danas živimo u slobodnom i bezbrižnom svetu“, rekao je Carić.

Carić je istakao da se danas susrećemo sa pokušajima prekrajanja istorije od strane pojedinih država, te da su ti pokušaji sveobuhvatni u nameri da optuže Rusiju za započinjanje rata, zaključenjem Pakta Molotov-Ribentrop, a to je, kako je rekao, suštinski netačno i ceo svet je dužan da to zna.

© Sputnik / Lena Milojević Svečanost povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda.
Krv prolivena za slobodu Rusije i Srbije ne sme se zaboraviti (foto) - Sputnik Srbija
Svečanost povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda.

Nikolaj Paničev, predsednik Komisije za međunarodnu i međuregionalnu saradnju moskovskog gradskog saveta veterana, naglasio je da velika pobeda ima veliku cenu i da su jedino Rusija, Jugoslavija, a naročito Srbija, pružile dostojan otpor fašizmu u Evropi.

On je istakao da se moramo boriti protiv svih pokušaja evropskih demokratija da prepišu ishod istorije Drugog svetskog rata i optuže Rusiju za njegov početak.

Valerij Jegoškin, bivši ambasador Ruske Federacije u Republici Jugoslaviji od 2000-2002. godine, počasni građanin Aleksinca, naglašava da je Beograd bio oslobođen zajedničkim snagama Crvene armije i jugoslovenskih partizanskih jedinica.

„Istorija naših naroda je istorija ne samo zajedničke kulture i duhovnosti, već i zajedničke borbe protiv agresora za slobodu i nezavisnost“, rekao je Jegoškin.

Prema njegovim rečima, osnovni zadatak Udruženja ruskih diplomata je da buduća pokolenja ne zaborave krv koju su naši preci prolivali za slobodu i nezavisnost. Zato je veoma važna saradnja sa srpskim prijateljima.

Ratni veterani Lav Kacevič i Jurij Lenčevski, koji su učestvovali u oslobađanju Mađarske, Austrije i Jugoslavije, podelili su svoja iskustva iz rata i uspomene na oslobođenje Beograda sa prisutnim gostima i članovima ambasade.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala