Kijev usvojio sve zakone o amnestiji u okviru Minskih sporazuma

© Sputnik / Grigoriй Vasilenko / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukrajina je usvojila sve zakone o amnestiji u okviru Minskih sporazuma i počeće da ih primenjuje posle izbora u Donbasu, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine Vasilij Bodnar.
„Ukrajina je već usvojila sve zakonske akte neophodne za amnestiju u okviru pravnog polja, u kontekstu Minskih sporazuma... Ona će moći da se primenjuje tek nakon izbora legitimnih organa vlasti na okupiranim teritorijama, tj. posle ponovnog uspostavljanja suvereniteta Ukrajine. Odluku o primenjivanju ili neprimenjivanju amnestije usvaja sud“, objasnio je Bodnar.

Prema njegovim rečima, amnestija ne uključuje ljude osuđene za one zločine koji se u skladu sa međunarodnim zakonima smatraju ratnim zločinima.

„Takođe, pod amnestiju neće potpadati lica umešana u obaranje malezijskog ’boinga‘“, dodao je on.

Samoproglašene Donjecka i Luganska narodna republika više puta su izjavljivale da insistiraju na potpunoj amnestiji učesnika sukoba u Donbasu.

Pripadnici oružanih snaga Donjecke Narodne Republike u blizini sela Petrovsko u Donjeckoj oblasti  - Sputnik Srbija
Zahtev Kijeva da se raspuste DNR i LNR protivreči Minskom sporazumu

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske narodne republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. godine.

Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije tih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima Kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih strana i dalje dolazi do razmene vatre.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala