Hoće li Putin pomiriti Saudijsku Arabiju i Iran

© Sputnik / Aleksey Nikolskyi / Uđi u bazu fotografijaRuski predsednik Vladimir Putin u poseti Ujedinjenim Arapskim Emiratima
Ruski predsednik Vladimir Putin u poseti Ujedinjenim Arapskim Emiratima - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Saudijskoj Arabiji i Arapskim Emiratima početkom ove nedelje izazvala je lavinu komentara u zapadnim medijima, koji jednoglasno ocenjuju da to pokazuje rastući ruski uticaj na Bliskom istoku.

I za Putina lično, i za Rusiju, ovo je tek druga poseta ovim dvema državama, koje igraju odlučujuću ulogu ne samo na Bliskom istoku, već i u celom islamskom svetu.

Tokom Putinove posete Abu Dabiju, prve posle 12 godina, dve zemlje su potpisale sporazume vredne 1,4 milijarde dolara. Investicije će biti usmerene u oblasti petrohemije, transporta i medicine.

Putin je dočekan uz najviše počasti u dvorcu Kasr al Vatan u Abu Dabiju, gde je razgovarao sa prestolonaslednikom Emirata Muhamedom ben Zaidom al Nahajnom. Prema rečima ruskog lidera, ključna pitanja saradnje dveju zemalja jesu kooperacija u međunarodnoj areni, kao i saradnja u sferi energetike, kosmosa i turizma. Tokom susreta se takođe razgovaralo i o ekonomskoj saradnji i novim investicijama.

Putin je istakao da Moskva pozdravlja investicije Emirata u rusku ekonomiju i podsetio je da je već realizovano na desetine projekta u vrednosti od 2,3 milijarde dolara.

Ruski predsednik je napomenuo da su Emirati jedna od najpopularnijih turističkih destinacija među Rusima i da je prošle godine broj ruskih turista u toj zemlji porastao za 23 odsto, te da su Rusi potrošili više od 1,3 milijarde dolara, što je gotovo uporedivo sa trgovinskom razmenom dveju zemalja.

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin i prestolonaslednik Abu Dabija Muhamed bin Zajed el Nahjan
Hoće li Putin pomiriti Saudijsku Arabiju i Iran - Sputnik Srbija
Predsednik Rusije Vladimir Putin i prestolonaslednik Abu Dabija Muhamed bin Zajed el Nahjan

Pored toga, spomenuo je izglede za saradnju u poljoprivrednom sektoru, napominjući da Rusija može da zadovolji potrebe Emirata u žitaricama i mesu.

Putin je rekao i da dve zemlje koordinišu sva aktuelna pitanja globalne politike, pre svega kada je reč o Siriji, Jemenu i Libiji, kao i o situaciji u Persijskom zalivu.

Pored toga, obe zemlje nastavljaju da ulažu napore po pitanju svetskog tržišta energenata prema sporazumu OPEK plus, kao i u domenu razvoja nuklearne energije u mirnodopske svrhe.

Rusija je takođe spremna da sa UAE sarađuje u kosmičkoj industriji, pre svega kada je reč o navigacionim sistemima, ali i po pitanju lansiranja kosmičkih aparata u orbitu.

Pre Emirata, Putin je u ponedeljak posetio i Saudijsku Arabiju, gde je takođe sklopio vredne poslove i gde je razgovarao sa kraljem Salmanom bin Abdel Azizom el Saudom u kraljevskoj palati „Jamama“, a prijemu u palati prisustvovali su i saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, zajedno sa drugim ministrima i visokim zvaničnicima.

Stabilizacija cena nafte, situacija u Siriji i regionu Persijskog zaliva, kao i palestinsko-izraelski odnosi — bili su na vrhu dnevnog reda razgovora između dva lidera.

Ujedno je održan i saudijsko-ruski poslovni forum, a prema najavama dveju strana, potpisani su ugovori vredni dve milijarde dolara.

© AP Photo / Alexander ZemlianichenkoPredsednik Rusije Vladimir Putin i saudijski kralj Salman dolaze na razgovore u Rijadu
Hoće li Putin pomiriti Saudijsku Arabiju i Iran - Sputnik Srbija
Predsednik Rusije Vladimir Putin i saudijski kralj Salman dolaze na razgovore u Rijadu

Na političkom planu Putin je ponudio svoje posredovanje u ublažavanju tenzija između Saudijske Arabije i Irana. Međutim, zapadni mediji pišu kako bi Saudijska Arabija mogla da zategne odnose sa svojim velikim saveznikom — Amerikom, zbog ovog koketiranja s Moskvom.

„Čini mi se da su pregovori ruskog predsednika sa predstavnicima Saudijske Arabije, ne samo sa liderima, u sferi koketiranja i teško da se sada može postići neki veći dogovor, ali istovremeno, ova poseta je veoma važna. Interesantno je da se Saudijska Arabija nalazi u situaciji kada joj je zaista potrebno rusko posredovanje, a s druge strane, za nju je veoma korisno da proširi saradnju sa Rusijom. I nije baš važno šta Vašington misli o tome. Ovo je veoma važna nova komponenta u ovoj situaciji. S jedne strane, Saudijska Arabija očito ne može da postane hegemon na Bliskom istoku, a ne bi htela da to bude Iran, pa u ovoj situaciji uloga posrednika raste“, kaže za Sputnjik ruski politikolog Vasilij Koltašov.

Ekspert podseća da se Putinova poseta Saudijskoj Arabiji podudarila sa dejstvima turskih i sirijskih vlasti prema Kurdima.

„Ove akcije je Vašington vrlo negativno shvatio, to je i razumljivo, ali Vašington nije ništa uradio. S druge strane, Iran je zadao udarac Saudijskoj Arabiji u naftnoj industriji. Nastala je takva situacija da SAD ne mogu da zaštite svoje saveznike, ne mogu da im daju nikakve garancije. Oni mogu samo da šalju saopštenja za štampu, održavaju konferencije za novinare. Ali, kada imate gradove koji gore, gasovode, onda to nije dovoljno. U ovoj situaciji čini mi se da počinje da se gradi novi sistem odnosa i uticaja na celom Bliskom istoku“, rekao je Koltašov.

U intervjuu za arapske televizije, uoči posete Rijadu, Putin je rekao da Rusija može da odigra ključnu ulogu na Bliskom istoku, pošto ima dobre odnose sa Iranom i arapskim zemljama. On je naveo da niko u Saudijskoj Arabiji ni Ujedinjenim Arapskim Emiratima ne želi konfrontaciju sa Iranom, a da Teheranu i Rijadu ne treba posredovanje u bilateralnim odnosima, ali da Rusija, koja ima veoma prijateljske odnose sa svim zemljama Bliskog istoka, „sigurno može da pomogne da prenese neke poruke stranama, kako bi bolje čule jedna drugu“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala