Turska: Kurdi prilikom povlačenja poveli iz zatvora i teroriste DAEŠ-a

© AFP 2023 / DELIL SOULEIMANPripadnici kurdskih Narodnih zaštitnih snaga (YPG)
Pripadnici kurdskih Narodnih zaštitnih snaga (YPG) - Sputnik Srbija
Pratite nas
Snage samoodbrane sirijskih Kurda (RPK-IPG) povele su prilikom povlačenja i pripadnike terorističke organizacije DAEŠ, koji su se nalazili u zatvoru u zoni turske operacije „Izvor mira“, saopštio je ministar odbrane Turske Hulusi Akar, prenosi televizija NTV.

„Prema tvrdnjama pripadnika DAEŠ-a, postoje problemi sa zatvorom, a mi se trudimo da učinimo sve što možemo. U regionu postoji samo jedan zatvor gde su se nalazili teroristi DAEŠ-a. Videli smo da su RPK-IPG prilikom povlačenja očistili zatvore i odveli militante sa sobom. Imamo dokumentovane dokaze i fotografije. Obavestili smo o tome naše kolege i saveznike. Ne treba verovati medijima koji šire glasine“, rekao je Akar.

Ranije je kurdska autonomna administracija teritorije na severoistoku Sirije saopštila da je 785 stranaca povezanih s terorističkom organizacijom DAEŠ pobeglo iz kampa Ajn Isa na severu te zemlje, gde Turska sprovodi vojnu operaciju.

Kamp se nalazi u provinciji Raki, na teritoriji koja je pod kontrolom arapsko-kurdskih Sirijskih demokratskih snaga, vojnog krila autonomne administracije na severoistoku Sirije.

Kurdska autonomna administracija je saopštila da su teroristi DAEŠ-a pobegli „u koordinaciji s grupom plaćenika Turske“, koji su tokom napada turske vojske krenuli u žestoki juriš na kamp.

Zvanični Damask ne priznaje autonomnu administraciju na severoistoku Sirije, koja kontroliše teritorije istočno od reke Eufrat i njihovo vojno krilo Sirijske demokratske snage. Damask je održao nekoliko rundi pregovora s tom administracijom, ali bez uspeha.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan objavio je 9. oktobra da je počela operacija „Izvor mira“ na severu Sirije, usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije DAEŠ-a.

Turska avijacija je istog dana bombardovala Ras el Ajn i druge sirijske gradove na granici dveju zemalja. Kasnije je objavljen i početak kopnene operacije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala