Putin: Bez Saudijske Arabije ne može se rešiti nijedan problem u regionu

© AP Photo / Alexander ZemlianichenkoPredsednik Rusije Vladimir Putin i saudijski kralj Salman na sastanku u Rijadu
Predsednik Rusije Vladimir Putin i saudijski kralj Salman na sastanku u Rijadu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin stigao je u državnu posetu Rijadu, gde se sastao sa kraljem Saudijske Arabije Salmanom bin Abdel Azizom el Saudom u kraljevskoj palati Jamama.

Putin je na početku sastanka saopštio da tokom posete Saudijskoj Arabiji planira da razgovara o osnovnim aspektima bilateralne saradnje i razmeni mišljenja o međunarodnim pitanjima, a takođe je napomenuo da ceni doprinos kralja Saudijske Arabije u unapređenju mnogostrane saradnje.

Ruski predsednik je podsetio da će Saudijska Arabija sledeće godine predsedavati Samitom G20, čime će igrati važnu ulogu u rešavanju ključnih pitanja globalne ekonomije.

„Na samitu u Osaki imao sam veoma koristan razgovor sa prestolonaslednikom Muhamedom bin Salmanom el Saudom sa kojim sam se dogovorio o produživanju sporazuma u formatu OPEK+ u cilju stabilizacije globalnog tržišta nafte“, objasnio je Putin.

Ruski lider rekao je da koordinaciju Moskve i Rijada posmatra kao neophodan element za osiguranje bezbednosti na Bliskom istoku i Severnoj Africi.

„Smatramo da je rusko-saudijska koordinacija neophodan element za osiguranje bezbednosti na Bliskom istoku i Severnoj Africi. Uveren sam da je bez učešća Vaše zemlje malo verovatno da se može postići pravedno i trajno rešenje svih regionalnih problema“, ocenio je Putin na pregovorima sa kraljem Saudijske Arabije.

Putin je tokom razgovora istakao i da se Rusija i Saudijska Arabija zalažu za borbu protiv terorističkih pretnji i diplomatsko rešavanje kriza na Bliskom istoku i Severnoj Africi.

On je izrazio nadu da će njegova poseta toj kraljevini dati novi podsticaj saradnji dveju zemalja.

Ministar energetike Rusije Aleksandar Novak - Sputnik Srbija
Novak: Za sporazum OPEK-a ključna podrška Putina i drugih svetskih lidera

„Pripremili smo veoma čvrst paket zajedničkih dokumenata koji bi trebalo da bude realizovan kasnije, a tokom posete potpisan“, naglasio je Putin.

Predsednik Rusije je istakao rast trgovinske razmene dveju zemalja i efikasan rad međuvladine komisije, a takođe je ukazao i na stvaranje rusko-saudijskog ekonomskog saveta, u čijem sastavu su predstavnici krupnog biznisa dveju zemalja.

 

Sastanak sa prestolonaslednikom

Tokom sastanka sa prestolonaslednikom Saudijske Arabije Muhamedom bin Salmanom el Saudom predsednik Rusije je naglasio da dve zemlje sarađuju u rešavanju aktuelnih međunarodnih i regionalnih problema.

„Radimo zajedno u okviru Ujedinjenih nacija i Grupe 20, kojoj će Saudijska Arabija predsedavati sledeće godine, i strateškog dijaloga između Rusije i Saveta za saradnju arapskih država u Persijskom zalivu“, precizirao je ruski lider.

Putin je dodao da su zajedničke akcije Moskve i Rijada na energetskom tržištu usmerene na stabilizaciju situacije i da daju pozitivne rezultate.

„Pridajemo veliki značaj rusko-saudijskoj koordinaciji situacije na svetskom energetskom tržištu. Aktivnim učešćem naših zemalja uspeli smo da produžimo sporazume u formatu OPEK+ kako bismo smanjili proizvodnju nafte“, rekao je Putin tokom sastanka sa saudijskim prestolonaslednikom Muhamedom bin Salmanom el Saudom.

„Čitava naša saradnja ima za cilj jačanje mira i bezbednosti u regionu i stabilizaciju situacije u svetskom energetskom sektoru. I sve to daje dobre i pozitivne rezultate“, naglasio je ruski lider.

Potpisivanje sporazuma

Nakon pregovora ruskog predsednika i saudijskog kralja potpisano je više od 20 dokumenata, među kojima i povelja o dugoročnoj saradnji zemalja-proizvođača nafte.

Persijski zaliv - Sputnik Srbija
Putin: Organizacija za bezbednost Persijskog zaliva dobra ideja
Rusija i Saudijska Arabija potpisale su povelju o dugoročnoj saradnji OPEK+, koja je parafirana u julu.

Takođe je potpisana izjava o namerama između „Roskosmosa“ i Saudijske komisije za svemir o saradnji u oblasti finansiranja kosmonautike i globalnog navigacionog satelitskog sistema GLONASS.

Osim toga, potpisan je rusko-saudijski program strateške saradnje na visokom nivou i protokol između ministarstava energetike dveju zemalja o saradnji u oblasti energetike.

Moskva i Rijad potpisali su i sporazum o međusobnom uspostavljanju trgovinskih predstavništava.

Putin je po sletanju na aerodrom u Rijadu u pratnji konjice došao do kraljevske palate saudijskog lidera. Na ulazu u palatu predsednika su dočekali kralj i prestolonaslednik Saudijske Arabije.

​Kraljevska palata Jamama je zvanična rezidencija kralja Saudijske Arabije u Rijadu. Prema ustaljenoj tradiciji, u palati kralj provodi jesen i zimu. U palati se održavaju sastanci Saveta ministara, zvanični prijemi i pregovori sa međunarodnim delegacijama. U njemu se nalazi Kraljevska administracija i Savetodavni savet zemlje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala