Putin: Organizacija za bezbednost Persijskog zaliva dobra ideja

© AP PhotoPersijski zaliv
Persijski zaliv - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin smatra da bi osnivanje organizacije za bezbednost i saradnju u zoni Persijskog zaliva bilo ispravan potez, s obzirom na oštre protivrečnosti među zemljama u tom regionu.

„Što se tiče naše inicijative za stabilizaciju situacije u zoni Persijskog zaliva, znate da smo pre nekog vremena istupili sa incijativom da se stvori takva neka organizacija, u kojoj bi bile zainteresovane države, i Sjedinjene Američke Države, i Evropska unija, i tako dalje, s tim što bi to bila platforma za razmatranje kriznih situacija i najosetljivijih pitanja. Neko tu ideju podržava, a neko je smatra preuranjenom“, rekao je Putin u intervjuu televizijskim kanalima „El Arabija“, „Skaj njuz Arabija“ i „RT Arabik“, uoči posete Rijadu.

Ruski predsednik je istakao da, dok god se ne razjasni ko zaista stoji iza napada na saudijske naftne objekte, nema smisla izvlačiti zaključke o vinovnicima.

„Naš stav ostaje nepromenjen: pre nego što se verodostojno ne razjasni ko stoji iza te akcije, nema smisla ukazivati na krivce“, rekao je Putin.

© AFP 2023 / STRINGERNaftno polje kompanije Saudi Aramko
Putin: Organizacija za bezbednost Persijskog zaliva dobra ideja - Sputnik Srbija
Naftno polje kompanije Saudi Aramko

On je naveo da Rusija nema nikakve potvrđene informacije o tome šta se zaista dogodilo na naftnim objektima u Saudijskoj Arabiji.

„Zamislite, ne znam. Odmah sam sledećeg dana pitao i rukovodioce Spoljnoobaveštajne službe i rukovodioce Ministarstva odbrane. Ne, mi to ne znamo“, rekao je Putin.

Ruski lider je naveo da mu je predsednik Irana Hasan Rohani tokom sastanka rekao da Teheran nema nikakve veze sa napadom na Saudijsku Arabiju.

„Sreli smo se sasvim nedavno na marginama međunarodnog skupa. To je bio Evroazijski ekonomski savez“, rekao je Putin.

U noći 14. septembra u Saudijskoj Arabiji su na naftnim postrojenjima „Saudi Aramko“ izbili požari, i to zbog napada bespilotnih letelica. Kasnije su jemenski ustanici Huti preuzeli odgovornost za te napade.

Američki državni sekretar Majk Pompeo je tada rekao da nema nikakvih dokaza o tome da je napad izveden iz Jemena i optužio je Iran da je to učinio. I brojne druge zemlje su saopštile da je za napad odgovoran Iran, koji je negirao te optužbe.

Zemlje Persijskog zaliva osluškuju šta kaže Rusija

Ruski predsednik je istakao da se Rusija nikada ni sa kim ne druži protiv nekoga.

„Mi gradimo bilateralne odnose, zasnivajući ih na pozitivnim tendencijama u našim kontaktima, ne stvaramo saveze u borbi protiv nekoga“, rekao je Putin i dodao da je Rusija sa Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima „izgradila izuzetno tople partnerske, čak i prijateljske odnose“.

Prema njegovim rečima, Rusija polazi od toga da sve zemlje bliskoistočnog regiona žele da imaju dobre odnose jedne sa drugima.

„Razume se šta je zakonito, a šta nije zakonito, gde su legitimni interesi, a gde oni prelaze neke granice — to je predmet rasprave, naravno. Ali da bi smo razumeli jedni druge, da bismo razumeli nijanse i problematična pitanja, potreban je dijalog“, rekao je ruski predsednik.

Putin je istakao da je „Rusija u veoma dobrim odnosima sa svim zemljama u regionu — i sa Irancima, i sa Saudijskom Arabijom, i sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima“.

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPutin na sastanku s naslednim princom Saudijske Arabije Muhamedom bin Salmanom
Putin: Organizacija za bezbednost Persijskog zaliva dobra ideja - Sputnik Srbija
Putin na sastanku s naslednim princom Saudijske Arabije Muhamedom bin Salmanom

„Uloga posrednika nije najzahvalnija. Mislim da ni našim partnerima u Iranu, ni u Saudijskoj Arabiji nisu potrebni posrednici... U ovom slučaju mi možemo da prenesemo neki stav od jednih ušiju do drugih. Ali ja znam, lično poznajem lidere tih zemalja. Njima nisu potrebni saveti i posredovanje. Sa njima se može samo razgovarati o prijateljstvu, u svojstvu prijatelja može se tamo nešto formulisati, nekakve ideje. I ja znam da oni, budući da su pametni ljudi, osluškuju, analiziraju ono što im govorim. U tom smislu mogli bismo da odigramo neku pozitivnu ulogu“, dodao je Putin.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala