Zašto je Rusija oborila zajedničku izjavu Saveta bezbednosti o Turskoj

© REUTERS / MURAD SEZERTurski vojnici i vojna vozila u blizini tursko-sirijske granice u Turskoj
Turski vojnici i vojna vozila u blizini tursko-sirijske granice u Turskoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija se usprotivila američkoj izjavi u Savetu bezbednosti UN o situaciji u vezi sa turskom vojnom operacijom u Siriji, saopštio je izvor Sputnjika.

Na rečima

U četvrtak su članovi Saveta bezbednosti razgovarali o početku turske vojne operacije „Izvor mira“. Međutim, dokument koji bi odražavao jedinstveni stav Saveta bezbednosti nije usvojen. Usmene izjave za medije nakon sastanka takođe su bile različite. Predstavnici Nemačke, Velike Britanije, Francuske, Poljske, Belgije i Estonije rekli su da su duboko zabrinuti zbog vojne operacije Turske i pozvali su Ankaru da prekine jednostrane vojne operacije.

Stalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država Keli Kraft samo je nagovestila da Vašington ne odobrava tursku operaciju i upozorila je Ankaru na moguće posledice, ukoliko dejstva turske vojske razreše ruke teroristima DAEŠ-a u regionu.

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu - Sputnik Srbija
Čavušoglu za Sputnjik: Borimo se protiv globalnog neprijatelja

Stalni predstavnik ruske misije pri UN Vasilij Nebenzja je, sa svoje strane, izjavio da bi sve strane trebalo da pokažu maksimalnu uzdržanost tokom ove operacije. Takođe je naglasio da je „Izvor mira“ rezultat „demografskog inžinjeringa koji su sprovele neke članice koalicije na severoistoku Sirije“. Prema njegovim rečima, ne treba zaboraviti da ih je Moskva više puta pozivala „da ne eksperimentišu sa tim, da ne pokušaju da klasifikuju arapska plemena koja tradicionalno žive tamo kao kurdska“.

Međutim, rad na dokumentu koji bi opisivao zajednički stav se nastavio.

Na papiru

Prema izvorima Sputnjika u Savetu bezbednosti UN, na kraju su članice Saveta bezbednosti razmatrale varijantu koju su predložile Sjedinjene Američke Države. Na papiru su američki predstavnici podržali stav evropskih partnera. U nacrtu dokumenta navodi se da članovi Saveta bezbednosti pozivaju Tursku da prekine vojnu operaciju. U njemu se, takođe, poziva na punu upotrebu diplomatskih kanala za rešavanje pitanja bezbednosti koja zabrinjavaju Ankaru.

Dejstva Ankare u dokumentu takođe su opisana kao invazija.

Stav Rusije

Kako je za Sputnjik izjavio izvor u Savetu bezbednosti UN, „Rusija u ovoj fazi nije odobrila nacrt elemenata za štampu (izjava za štampu koja odražava jedinstveni stav Saveta bezbednosti UN), pošto on ne odgovara ruskom stavu i ruskim procenama situacije“.

U komentaru Ministarstva spoljnih poslova Rusije, koji je objavljen u 11. oktobra, navedeno je da je Moskva ozbiljno zabrinuta zbog situacije na severu Sirije. Takođe se kaže da Rusija ne dovodi u sumnju „objektivnu potrebu borbe protiv terorista i osiguravanje bezbednosti Turske kao i, zapravo, svih zemalja regiona od njihovih napada“. Istovremeno je rusko Ministarstvo uvereno da se „mir i stabilnost u ovom delu suverene sirijske zemlje mogu postići samo efektivnim dijalogom sa uzajamnim poštovanjem Vlade i Kurda, koji su sastavni deo sirijskog društva“.

Moskva je potvrdila spremnost da pomogne takvom dijalogu, isto kao i koracima za normalizaciju odnosa među zemljama regiona.

Operacija „Izvor mira“

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je 9. oktobra objavio da počinje operacija „Izvor mira“ u severnoj Siriji. Ankara je saopštila da su dejstva turske vojske usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije DAEŠ. Turska avijacija istog dana napala je grad Ras el Ain i niz drugih sirijskih gradova na granici dveju zemalja. Kasnije je objavljen početak kopnenog dela operacije. Sirijske vlasti su više puta osuđivale okupacionu politiku Turske na severu Sirije. Rusija je saopštila da Turska treba da izbegava dejstva koja bi mogla stati na put rešenju sirijskog sukoba, koji traje od 2011. godine.

Pripadnici turske vojske kreću se prema granici sa Sirijom - Sputnik Srbija
Turske snage granatirale američke trupe na severu Sirije

Kao glavni ciljevi turske operacije, koje Ankara planira od proletos, navedeni su čišćenje sirijske granice sa Turskom od Snaga samoodbrane sirijskih Kurda, stvaranja tamo zone bezbednosti i razmeštanja sirijskih izbeglica koje se nalaze u Turskoj. Ankara je ranije izjavila da se u zemlji nalazi četiri miliona izbeglica i da ih ona ne može beskonačno držati.

Zvanični Damask ne priznaje autonomnu upravu na severoistoku Sirije, koja kontroliše teritorije istočno od reke Eufrat i njihovo vojno krilo Sirijske demokratske snage (SDF). Damask je održao nekoliko bezuspešnih rundi pregovora sa autonomnom kurdskom administracijom. Sirijske vlasti su više puta osuđivale okupacionu politiku Turske na severu Sirije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala