Čavušoglu za Sputnjik: Borimo se protiv globalnog neprijatelja

© AP Photo / Burhan OzbiliciMinistar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu
Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu rekao je u ekskluzivnom intervjuu za Sputnjik da njegova zemlja nema razloga da se plaši izolacije, jer se bori protiv globalnog neprijatelja — terorizma.

„Zbog čega bi se Turska plašila izolacije? Mi se borimo protiv terorizma, a to je zajednički neprijatelj. Ne mislim da je Rusija protiv vojne operacije (Turske na severu Sirije), Rusiju plaše neki osetljivi momenti kao što su teritorijalna celovitost i jedinstvo Sirije. I mi smo takođe zabrinuti. Ako pogledamo sva zajednička saopštenja Turske, Rusije i Irana, naglašavali smo da je neophodno sačuvati teritorijalnu celovitost zemlje“, rekao je Čavušoglu u intervjuu na marginama treće Konferencije predsednika parlamenata za borbu protiv terorizma i jačanje regionalne saradnje u Istanbulu.

Prema njegovim rečima, Radnička partija Kurdistana je teroristička organizacija koja vodi separatističku politiku i teži da podeli Siriju.

„Trudićemo se da sprečimo i to. Mi se borimo protiv terorizma zajedno s drugim zemljama, s Rusijm. Rusija nas je zbog toga podržala u Ujedinjenim nacijama. Ako neke zemlje imaju dvojne standarde u vezi s našom borbom protiv terorizma, onda su to njihovi problemi. Mi se ne bojimo da ostanemo u izolaciji, ako je istina na našoj strani, pošto se borimo protiv terorizma“, rekao je Čavušoglu.

Na pitanje kako će Turska odgovoriti na eventualne sankcije SAD, Čavušoglu je odgovorio da je Ankara već odgovorila, a da se odgovor nalazi na sajtu Ministarstva inostranih poslova Turske.

Povodom odluke predsednika iranskog parlamenta Alija Laridžanija da otkaže dolazak u Istanbul zbog početka vojne operacije „Izvor mira“ u Siriji, Čavušoglu je rekao da ne želi da komentariše taj potez.

„Verovatno je imao svoje razloge. Ali mi se radujemo što je na toj konferenciji prisutan predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin. Konferencija o borbi protiv terorizma je veoma važna. Takođe, važnu ulogu treba da igraju parlamenti ne samo u sferi zakonodavstva, nego i u sferi parlamentarne diplomatije“, zaključio je šef turske diplomatije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala