Putin: Neophodno osloboditi Siriju od stranog vojnog prisustva, to važi za sve

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin je izjavio da je neophodno osloboditi Siriju od stranog vojnog prisustva, kao i da se to odnosi na sve države.

„Svi koji se nelegitimno nalaze na teritoriji bilo koje države, u ovom slučaju Sirijske Arapske Republike, dužni su da napuste tu teritoriju. To se tiče svih država. Ako buduće rukovodstvo, legitimno rukovodstvo Sirije, kaže da mu više nije potrebno prisustvo ruskih oružanih snaga, to se tiče i Ruske Federacije, razume se“, rekao je Putin u intervjuu za „RT Arabik“, „Skaj njuz“ i „El Arabija“.

Ruski predsednik je naglasio da se u ovom trenutku to pitanje apsolutno otvoreno razmatra sa svim partnerima Rusije.

„I s iranskim partnerima, i s turskim, u više navrata smo razgovarali o tome... I isto tako kao što ću sada reći vama, otvoreno sam govorio svojim kolegama: teritorija Sirije mora biti oslobođena od stranog vojnog prisustva i teritorijalna celovitost Sirije mora biti potpuno obnovljena“, rekao je Putin.

Ruski predsednik je ranije pozvao Iran i Saudijsku Arabiju da ne koriste sirijsku teritoriju kao platformu za sukob. On je, takođe, naglasio da se američke oružane snage u Siriji nalaze protivno zakonu.

Moskva osuđuje napad na saudijske naftne objekte

Ruski predsednik je rekao da Rusija osuđuje napad na naftne objekte Saudijske Arabije, ko god da stoji iza njega.

"Želim da ponovim: ko god da stoji iza tog incidenta, mi osuđujemo akcije te vrste", rekao je Putin povodom napada bespilotnih letelica na nekoliko naftnih objekata Saudijske Arabije koji se dogodio 14. septembra.

Odgovornost za napad preuzeli su jemenski ustanici Huti, protiv kojih se bori arapska koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom. SAD su, međutim, saopštile da nema nikakvih dokaza da je napad izveden iz Jemena i optužile Iran za taj incident. Arapska koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom takođe smatra da je u napad umešan Teheran, dok Iran negira te optužbe.

Ruski predsednik je dodao da Rusija Saudijsku Arabiju vidi kao prijateljsku državu i da namerava da razvija odnose s njom, kao s ključnim igračem svetskog energetskog tržišta.

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin i nasledni princ Saudijske Arabije Muhamed bin Salman
Putin: Neophodno osloboditi Siriju od stranog vojnog prisustva, to važi za sve - Sputnik Srbija
Predsednik Rusije Vladimir Putin i nasledni princ Saudijske Arabije Muhamed bin Salman

"U dobrim sam odnosima i s kraljem, i s naslednim princom. Razvijamo odnose praktično u svim pravcima", rekao je Putin i dodao da Saudijska Arabija "u skladu sa svojim mogućnostima i obimom delatnosti u sferi energetike" daje doprinos celokupnom svetskom energetskom tržištu i svetskoj energetici u celini.

Iran je velika država, logično je da ima interese na Bliskom istoku

Predsednik Rusije je istakao da je nemoguće da Iran nema svoje interese u bliskoistočnom regionu, te da je neophodno odnositi se prema tim interesima s poštovanjem.
„Tako velika država kao što je Iran, koja se hiljadama godina nalazi na toj teritoriji – Iranci, Persijanci su živeli tu vekovima – ne može da nema svoje interese. I prema njima se treba odnositi s uvažavanjem“, naglasio je Putin.

Prema njegovim rečima, Rusija će uložiti maksimalne napore da se smiri napetost oko Irana, imajući u vidu da je u dobrim odnosima kako s Teheranom, tako i s arapskim svetom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala