Vulin čestitao Handkeu: Od velikih ste dobili Nobela, od Srba nagradu za hrabrost

© Tanjug / Tanja ValičAleksandar Vulin
Aleksandar Vulin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar odbrane Aleksandar Vulin čestitao je Peteru Handkeu na dobijanju Nobelove nagrade, poručivši da je „od moćnih dobio nagradu za pripovedačku veštinu, a od Srba nagradu za hrabrost“.

Vulinovu čestitiku prenosimo u celosti. 

„Malo je nagrada u koje se uložilo više, a vratile su manje. Nobelov komitet nagradu je naređenim izborima učinio, po pravilu, najavom godišnje politike velikih i simbolom godišnje poslušnosti malih. A pošto svako pravilo ima svoje izuzetke, vest da ste Vi postali dobitnik Nobelove nagrade za književnost, potvrdila je da vrlina, kao i voda, uvek nekako nađe svoj put i da borba za pravo na slobodu i izbor nije ni rešena ni uzaludna.

Ne znam da li će istine koje ste govorili o zločinima nad Srbima sada biti manje napadane i osuđivane, ali znam da Vama Nobelova nagrada nije bila potrebna da bi istinu rekli i zbog nje stradali. Svet će u Vama, sa pravom, videti pobednika, a Srbi sa ne manjim pravom, saborca koji im nije dao da budu poraženi. Zapad će Vas videti kao velikog pisca, Srbi tu neće imati šta da kažu, jer pre nego što su Vas čitali, Srbi su Vas videli kao velikog čoveka.

Od velikih ste dobili nagradu za književnost, od Srba ste dobili nagradu za ljudskost. Od moćnih ste dobili nagradu za pripovedačku veštinu, od Srba nagradu za hrabrost. Od bogatih ste dobili nagradu za jasnoću misli, od Srba nagradu za saučešće u patnji.

Dragi nobelovče, izaberite koje su vam nagrade vrednije i draže“, navodi se u čestitki ministra odbrane Aleksandra Vulina koju je uputio Peteru Handkeu, dobitniku ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala