Sveštenik Nenad Ilić: Handke nas se nije odrekao, ne smemo ni mi da se odreknemo sebe

© Foto : FejsbukNenad Ilić
Nenad Ilić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sveštenik, reditelj i pisac Nenad Ilić sa oduševljenjem je primio vest da je austrijskom piscu Peteru Handkeu dodeljena Nobelova nagrada za književnost.

U svojoj objavi na Fejsbuku otac Nenad Ilić je podsetio na sve nedaće kroz koje je austrijski pisac, sada nobelovac, prošao zbog naklonjenosti Srbima i Srbiji.

Njegovu objavu prenosimo u celosti:

„Dobitnik Nobelove nagrade za književnost ove godine je Peter Handke. Čovek koji je zavoleo Srbiju i Srbe iskreno, bez ikakve računice.

Imao je razumevanje za srpsku poziciju u građanskim ratovima devedestih godina prošlog veka i otvoreno je iznosio svoje sumnje u krivicu isključivo srpskog rukovodstva i u zapadne propagandne formulacije o srpskim zločinima. 

Time je ugrozio svoju karijeru i za neko vreme ispao iz konkurencije za Nobelovu nagradu, kao i natovario sebi mnoge probleme u vezi sa priznavanjem njegovog dela u mnogim zemljama Zapada.

Godine 2006. zbog protesta ideološki fanatičnih liberalnih krugova opozvano je dodeljivanje nagrade Hajnrih Hajne Peteru Handkeu.

Pri dodeli međunarodne Ibzenove nagrade 2014. godine suočio se sa ponovo sa gnevnim demonstrantima.

Ništa od toga ga nije pokolebalo. 

Ponovo je posetio Kosovo i Metohiju 2015. godine. Tada je i napravljena ova fotografija.

Bilo je potrebno da posle prošlogodišnjih skandala u vezi sa dodelom Nobelove nagrade Švedska akademija imenuje komisiju od pet nezavisnih članova kako bi se desilo ono od čega je i sam Handke odustao posle svojih komentara o Jugoslaviji i Srbiji. Da dobije Nobelovu nagradu za književnost koju je odavno zaslužio. 

Da li su to već počeli u Evropi da duvaju neki novi vetrovi ne znamo, ali ne samo da možemo sa radošću i od srca da se pridružimo čestitkama, nego treba i da se zapitamo na primeru Handkea: ako mi odustanemo od sebe, ako ne verujemo u sebe dok ovakvi ljudi sa strane veruju u nas, šta smo mi? I da li zaista moramo da se povijamo prema svakom ideološkom vetru ili imamo pravo i obavezu da branimo svoju poziciju po svaku cenu.

Američki PEN klub je i ove godine uložio protest zbog dodele Nobelove nagrade Handkeu. Zbog toga što nije hteo da nas se odrekne. Kažu — zapanjeni su... 

Posle svega — zar možemo mi onda sebe da se odreknemo? 

Veliki pisac i veliki čovek u ovim smutnim vremenima — Peter Handke. Živeo!“

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala