Kurti: Dijalog sa Beogradom ću voditi ja, a ne Tači

© AP Photo / Visar KryeziuAlbin Kurti u centru Prištine sa pristalicama
Albin Kurti u centru Prištine sa pristalicama - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da će tražiti smenu Hašima Tačija ako bude imao dovoljno glasova u parlamentu.

„Najveći problem koji imamo sa predsednikom, jeste odnos sa Srbijom, jer je u poslednje dve godine bio veoma problematičan. Pre tri godine učinio nam je nešto nezamislivo, jer je na neki način pristao na neku teritorijalnu razmenu sa Srbijom“, izjavio je Kurti, a prenosi prištinski „Bota sot“.

Kurti je ponovio da se zalaže za „principijelan dijalog“ sa Beogradom i naglasio da su u dijalogu SAD preuzele „vodeću ulogu“.

„Ja ću voditi ovaj dijalog, predsednik će biti predsednik. On je predstavnik spoljne politike, ali ne i kreator“, rekao je Kurti.

Kurti najavljuje vladu s Mustafom: Neću trčati za Srpskom listom

Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija i Demokratski savez Kosova Ise Mustafe formiraće kosovsku vladu, a finalni sporazum biće postignut nakon proglašenja konačnih rezultata vanrednih izbora, poručili su posle današnjeg sastanka lideri te dve stranke, prenosi Tanjug.

Kurti je najavio da će Samoopredeljenje, koje je dobilo najviše glasova na izborima 6. oktobra, vladati sa DSK. On je naglasio da je zadovoljan što će Demokratska partija Kosova Kadrija Veseljija biti u opoziciji.

Kurti je poručio i da će u vladi biti „jedan ministar iz srpske zajednice, kako to nalaže Ustav Kosova, ali da neće trčati za Srpskom listom pre nego što se razgovara sa ostalima političkim subjektima iz srpske zajednice koji su učestvovali na izborima“.

Vljosa Osmani, koja je uoči izbora bila kandidat DSK za premijera, poručila je da su obe partije iskazale dobru volju da „vladaju zajedno i rade u interesu građana Kosova“.

„U vladi će biti manje ministarstava, ali će se više raditi“, rekla je Osmanijeva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala