Turska koncentriše snage na sirijskoj granici (video)

© AFP 2023 / BULENT KILICTurska vojska u blizini granice sa Sirijom
Turska vojska u blizini granice sa Sirijom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska je prebacila oklopnu tehniku na sirijsku granicu, a agencije „Anadolija“ i „Raptli“ i televizija RT objavile su snimke turske vojske.

Na jednom od snimaka vide se tenkovi M60 i oklopni transporteri M113. Takođe je prikazan vojni konvoj primećen na ulazu u grad Akčakale u provinciji Šanliurfa, koji je samo nekoliko stotina metara udaljen od sirijske granice.

Takođe se vide razne vrste oklopnih vozila, vojnih kamiona i artiljerija. Kako javlja agencija „Anadolija“, konvoj se sastoji od oko 130 vozila.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je početkom oktobra da bi turska operacija na severu Sirije, istočno od Eufrata, mogla da krene uskoro. On je dodao da je njen cilj čišćenje pogranične sirijske teritorije sa Turskom od snaga samoodbrane sirijskih Kurda, formiranje zone bezbednosti i raspoređivanje sirijskih izbeglica koje se nalaze u Turskoj.

Američki predsednik Donald Tramp je ranije zapretio da će uništiti tursku ekonomiju, ukoliko Ankara, prema njegovom mišljenju, pređe granicu dozvoljenog.

​U nedelju je Vašington saopštio da američke snage neće učestvovati u vojnoj operaciji Turske na severu Sirije i da se neće nalaziti u zoni operacije.

Prisustvo turskih snaga na granici Sirije, koje tamo sprovode operaciju protiv kurdskih snaga, Damask je više puta nazvao ilegalnim i pozvao Ankaru da povuče trupe.

Prema rečima portparola predsednika Rusije Dmitrija Peskova, Kremlj očekuje da će Turska u svim situacijama poštovati teritorijalni integritet Sirije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala