Neobjavljene slike Mesečeve „tamne“ strane otkrivene za Sputnjik (foto)

CC0 / piksabej / Mesec
Mesec - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pre 60 godina, 7. oktobra 1959. godine, sovjetska svemirska sonda „Luna 3“ snimila je prve snimke skrivenog lica našeg satelita. U znak sećanja na taj datum, državna arhiva naučne i tehničke dokumentacije Rusije podelila je sa Sputnjikom neobjavljene slike Meseca.

„Na iznenađenje sovjetskih naučnika, površina njegove skrivene strane pokazala se glatkijom nego što su je mogli videti sa Zemlje. Ima manje lunarnih kratera“, rekao je za Sputnjik Andrej Kurakin, šef Odeljenja za održavanje dokumenata i arhiva (ENT).

Među slikama je fotografija koja prikazuje položaj koji je sonda zauzela u odnosu na Mesec da bi napravila ove fantastične fotografije.

© Foto : RGANTD Fotografija skrivene strane Meseca snimila je sovjetska stanica Luna-3
Neobjavljene slike Mesečeve „tamne“ strane otkrivene za Sputnjik (foto) - Sputnik Srbija
Fotografija skrivene strane Meseca snimila je sovjetska stanica Luna-3

„Luna 3“ je lansirana 4. oktobra 1959. godine, ali je uređaj uspeo da fotografiše tamnu stranu Meseca samo tri dana kasnije.

Fotografije su snimljene na udaljenosti između 60.000 i 70.000 kilometara od mesečeve površine i pomogle su 1960. godine da se stvori prva mapa tih lunarnih teritorija.

Za snimanje ovih slika sovjetski naučnici su koristili 35 mm kameru. Uklonili su je sa svemirskih uređaja koje su američke obaveštajne službe poslale u SSSR da snimaju teritoriju.

© Foto : RGANTD Tamna strana Meseca
Neobjavljene slike Mesečeve „tamne“ strane otkrivene za Sputnjik (foto) - Sputnik Srbija
Tamna strana Meseca

Sveukupno, sonda „Luna 3“ napravila je 29 slika, od kojih je 17 snimljeno uz pomoć kamere i radio-kanalom poslato na zemaljske stanice koje se nalaze na poluostrvu Krim i Kamčatka.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala