Dodik nam otkriva svoj novi predlog: Uključiti i Rusiju u razgovore BiH, Srbije i Turske 

© SputnikVladimir Putin i Milorad Dodik na samitu u Sankt Peterburgu
Vladimir Putin i Milorad Dodik na samitu u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Uoči početka trilateralnog sastanka BiH—Srbija—Turska, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je rekao da ga je sramota što članovi Predsedništva dolaze u Beograd bez zajedničkog stava, istakavši da predsedavajući Željko Komšić nema inicijativu za dogovor.

Za Dodika je potpuno pozitivna uloga srpskog i turskog predsednika na projektu auto-puta Beograd—Sarajevo i naglašava da sve ono što je trebalo da učine — oni su uradili. Ali, napominje, izostao je deo za koji je bila zadužena Bosna i Hercegovina.

„Šta ja sada da kažem — nema Saveta ministara koji treba da napravi međudržavni ugovor sa Turskom i sa Srbijom. Idemo sporo. Dok sam bio predsedavajući Predsedništva okupio sam sve iz entiteta i rekao šta je trasa, a posle toga se ništa nije radilo. Nema dogovora sa Ankarom o tome da dobijemo povoljnije finansiranje. Veliki teret za odnose je i to što Erdogan traži od Sarajeva da mu se isporuče njihovi državljani za koje smatra da su učestvovali u državnom udaru 2016. Ali se i to odugovlači. Ako neko nema dvojno državljanstvo i ako mu neko nije dao azil, a ako ga potražuje matična država, ne vidim razloga da oklevamo“, rekao je Dodik.

Na pitanje da li predsednik Turske može da pomogne u formiranju Saveta ministara, Dodik kaže da je Erdogan u aprilu u Ankari bio veoma korektan, jer je njegov stav bio: „Prvo formirajte Savet ministara, pa odlučujte o članstvu u NATO-u“, ali da se radi sve obrnuto.

Vučić i Erdogan na Poslovnom forumu - Sputnik Srbija
Zašto je Erdogan odustao od rečenice „Kosovo je Turska“

„Danas je sastanak u Beogradu, a počela je i vojna operacija Turske u Siriji, i čuo sam da Komšić namerava da se tome suprotstavi. A šta njega briga za to? Kako da se saglasimo sa tim? Ja smatram da je to unutrašnja stvar Turske“, rekao je srpski član Predsedništva BiH.

Dodik dodaje da je za Srbe i RS veoma važno da Turska više nije ona zemlja iz doba Mevluta Čavušoglua, koji je često dolazio u Sarajevo i sejao poruke koje su razjedinjavale, koje su bile loše za naš narod. Kada izuzmemo neke ranije poruke, Erdogan je danas veoma zahvalan sagovornik, jer ga interesuje dogovor u BiH, naglašava naš Dodik.

„Ne treba biti naivan, Erdogan će uvek sa većom simpatijom gledati interese Bošnjaka nego ostalih naroda, ali u praktičnom ponašanju nudi svoju podršku konsenzusu i dogovoru Bosni i Hercegovini. Zato je moguće danas sa ovom Turskom razgovarati i očekivati da dobijemo pomoć. Smatram da bi, imajući u vidu poboljšane odnose Turske i Rusije, trebalo da razmatramo mogućnost da se u formi kvadrilaterale sastanu Srbija, BiH, Turska i Rusija, pa možda i Hrvatska. Hrvatska će čekati šta će joj reći sa zapada, ali bi to bio forum koji bi prikupio autoritete i na koji bi narod u BiH gledao sa poštovanjem. Naravno da se to neće svideti ovim sa Zapada, ali šta da radimo“, izjavio je Dodik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala