U Americi napravljen plan „obuzdavanja“ Rusije

CC BY-SA 2.0 / Flickr / Ministarstvo odbrane Ukrajine / Vojne vežbe "Morski povetarac" na Crnom moru u kojima učestvuju brodovi Ukrajine, Gruzije, Rumunije, Turske, Letonije i SAD
Vojne vežbe Morski povetarac na Crnom moru u kojima učestvuju brodovi Ukrajine, Gruzije, Rumunije, Turske, Letonije i SAD - Sputnik Srbija
Pratite nas
Analitički centar „Rand korporacija“ američke vlade objavio je izveštaj, posvećen strategiji obuzdavanja Rusije u Crnomorskom regionu.

Autori izveštaja izražavaju zabrinutost činjenicom da je Moskva u poslednje vreme modernizovala Crnomorsku flotu i povećala broj snaga u Južnom vojnom okrugu.

Po mišljenju eksperata centra, kako bi se suprotstavili „porastu ruskog uticaja“ u regionu, treba postaviti sisteme PVO i obalske raketne sisteme u Bugarskoj i Rumuniji. Među ostalim merama — povećanje broja vojnih vežbi NATO-a i pružanje pomoći razvoju vojnog potencijala Ukrajine i Gruzije.

Pri tome je Rusija više puta naglašavala da je širenje snaga Alijanse na istok u suprotnosti sa ranije dobijenim garancijama od lidera zapadnih država. U Moskvi su izjavili da će reagovati istom merom na agresivne korake NATO-a, dok oni koji žele da uključe Ukrajinu i Gruziju u sastav bloka, treba da razmisle o posledicama.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala