Turski političar: Stupamo u rat i pobedićemo

© AP Photo / Baderkhan AhmadTursko vojno oklopno vozilo tokom patrole u zoni bezbednosti u Siriji
Tursko vojno oklopno vozilo tokom patrole u zoni bezbednosti u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zamenik predsedavajućeg vladajuće turske Partije pravde i razvoja Numan Kurtulmuš rekao je da će Turska pobediti u ratu u Siriji.

Turski političar je za televiziju „Haberturk“ rekao da sve što se događa na severu Sirije predstavlja pitanje nacionalne bezbednosti za Tursku.

„Namera Turske je apsolutno jasna. Nikada se nećemo nalaziti u Siriji sa namerom okupacije. Nećemo demonstrirati svoje prisustvo zalažući se za bilo koju etničku grupu“, objasnio je Kurtuluš. On je dodao da je cilj da se teritorija od 30 kilometara, o kojoj je predsednik Redžep Tajip Erdogan govorio u Generalnoj skupštini UN, pretvori u zonu bezbednosti i osigura povratak sirijskih izbeglica.

„Na kraju, stupamo u rat. Stojimo lice u lice sa ratom u kojem će, iako unutar određenih granica, ove teritorije biti očišćene od terorističkih organizacija. Voljom Svevišnjeg, nadam se da ćemo pobediti“, objasnio je Kurtuluš, govoreći o mogućoj vojnoj operaciji Turske na severu Sirije.

„Hoće li Sjedinjene Američke Države konačno sarađivati sa Turskom, najstabilnijom, najdemokratskijom zemljom na Bliskom istoku, svojim saveznikom, čija je populacija 82 miliona, ili će preferirati partiju Demokratska unija, čiji broj militanata varira između 5 i 10 hiljada“, nastavio je turski političar.

On je napomenuo da smatra da se, nakon direktive američkog predsednika, neće povlačiti preduzeti koraci.

Vašington je ranije saopštio da američka vojska neće učestvovati u vojnoj operaciji Turske na severu Sirije. U saopštenju Bele kuće, objavljenom nakon telefonskog razgovora američkog predsednika Donalda Trampa i njegovog turskog kolege Redžepa Tajipa Erdogana, navodilo se da će sada Turska biti odgovorna za sve borce DAEŠ-a zarobljene u poslednje dve godine, nakon što su Sjedinjene Američke Države porazile terorističku grupu u Siriji. 

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan takođe je saopštio da američka vojska napušta sever Sirije, gde Turska planira da sprovede vojnu operaciju protiv kurdskih formacija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala