Zašto je kosovska policija upotrebila silu na biralištu u Osnovnoj školi „Sveti Sava“

© AP Photo / Darko VojinovicIzbori u školi Sveti Sava
Izbori u školi Sveti Sava - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dušan Radaković, predstavnik organizacije „Demokratija na delu“, koja prati izbore na Kosovu i Metohiji, izjavio je da nije bilo razloga za današnje privođenje dva člana biračkog odbora u severnom delu Kosovske Mitrovice, u Osnovnoj školi „Sveti Sava“, zato što nema elemenata krivičnog dela.

„Članovima biračkog odbora koji su privedeni U. Ž. i T. V. prema poslednjim informacijama određeno je policijsko zadržavanje od 48 časova, iako je prethodno bilo određeno 24 časa“, izjavio je Radaković.

„Ceo birački odbor i ujedno i ostali Albanci složili su se da žena može da glasa i ipak joj to nije bilo dozvoljeno. Mislim da je tu samo neka upotreba sile, ili šta već da se pokaže“, rekao je Radaković Tanjugu.

Kako je rekao, jutros u 8 časova i 59 minuta u učionici na biračkom mestu 12D, u Osnovnoj školi „Sveti Sava“, albanski predstavnik je prijavio da je žena glasala sa kosovskim ekstraktom — izvodom iz knjige rođenih, na kome nema fotografije.

„Žena je to pokazala, zato što nije ponela kosovsku ličnu kartu. Onda je izvadila srpsku ličnu kartu, da se vidi da je to ona. Albanska partija je prijavila to kao krivično delo, kako je glasala sa srpskom ličnom kartom, i prijavila je centralnoj izbornoj komisiji, koja je kontaktirala tužilaštvo, a koje je poslalo policijsku patrolu i ovde su privedene dve osobe, predsedavajući biračkom odboru U. Ž. i kontrolor reda T. V.“, kazao je Radakovović.

Dodao je da je to tražila partija „Demokratski savez Kosova“.

Kaže da je to poslednja vest koju ima, kao i da su privedeni dali izjavu sudiji i da se sada čeka odluka da li će se braniti sa slobode ili će biti krivično gonjeni.

Radaković ističe da je ceo birački odbor prihvatio da žena glasa, jer je to kosovski ekstrakt, odnosno izvod rođenih, kao i da je to zakonski, pošto je isti matični broj građana na kosovskoj ličnoj karti i u tom ekstraktu.

Radaković je dodao da „Demokratija na delu“ ima više od 3.000 ljudi koji prate izbore na KiM.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala