EU razdvaja Makedoniju i Albaniju

© AP Photo / Boris GrdanoskiAlbanci na protestu u Skoplju - arhivska fotografija
Albanci na protestu u Skoplju - arhivska fotografija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačka predlaže razdvajanje Severne Makedonije i Albanije u procesu evropskih integracija, kao pokušaj da se postigne kompromis između svih zemalja članica EU 15. oktobra, kada će se odlučivati o dodeli datuma za početak pregovora tih zemalja o članstvu u EU, prenosi Tanjug, pozivajući se na Rojters.

Agencija navodi da su moguće dve opcije — jedna je da se postave dodatni uslovi pre početka pregovora, a druga je da se odvoje Severna Makedonija i Albanija.

Na osnovu plana, koji je predložen ove nedelje ministrima 28 zemalja članica EU, koji treba da razgovaraju sredinom oktobra o pitanju dodele datuma za pregovore EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom, moguć je kompromis između onih koji pokušavaju da približe Balkan Uniji i onih koji pružaju otpor, poput Francuske, Holandije i Danske.

Rojters podseća da je Nemačka pre dve nedelje glasala za početak pregovora EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom, ali sa dodatnim uslovima za Tiranu.

U nacrtu zaključaka Saveta ministara predlaže se da Severna Makedonija počne pregovore krajem ove godine, ali ne i Albanija.

Kako se navodi, „imajući u vidu da je postignut napredak, EU je odlučila da počne pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom“, i dodaje da će prva međuvladina konferencija biti održana do kraja 2019. godine.

Rojters dodaje da, iako je u nacrtu zaključaka ista rečenica postojala i za Albaniju, ona je odstranjena u poslednjoj verziji i ne predviđa se datum za prvu međuvladinu konferenciju sa Tiranom.

Umesto toga, nabraja se nekoliko uslova iz domena pravosuđa i borbe protiv korupcije, koje Albanija treba da ispuni.

Jedan diplomata za Rojters kaže da će usvajanje ovih zaključaka zavisiti od Francuske, o čemu će francuski predsednik Emanuel Makron lično odlučivati.

U tekstu se naglašava da je Holandija, kao zemlja koja ima velike rezerve prema proširenju, više naklonjena Severnoj Makedoniji po pitanju dobijanju datuma, nego Albaniji.

Iako je predviđeno da se odluka usvoji 15. oktobra u Luksemburgu, nije isključeno da se pitanje prebaci na nivo Samita šefova država i vlada, gde će nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron pokušati da postignu kompromis.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala