„Rat“ na ulicama i vanredno stanje: Šta se desi kad poskupi gorivo - sto odsto (foto, video)

© AP Photo / Dolores OchoaPolicija juriša na demonstrante u Kitu
Policija juriša na demonstrante u Kitu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Ekvadora Lenjin Moreno proglasio je vanredno stanje u zemlji koja je paralisana štrajkovima i blokadama organizovanim zbog povećanja cene goriva za više od 100 odsto. Besni zbog poskupljenja, građani su blokirali ulice i pale gume.

U Ekvadoru su juče škole bile zatvorene, a saobraćaj je zbog štrajka bio otežan ili prekinut u više regiona.

U Kitu nisu vozili autobusi i taksi vozila, a učenici su izašli na ulice i pridružili se drugim demonstrantima koji su blokirali ulice i palili gume.

​„Da bi se osigurala bezbednost građana i izbegao haos, proglasio sam vanredno stanje na nacionalnom nivou“, rekao je Moreno posle sastanka Vlade.

Vanredno stanje omogućava uspostavljanje zona bezbednosti na teritoriji Ekvadora, suspenziju ili ograničavanje nekih prava, poput slobode kretanja i uvođenje cenzure u medije.

Takođe, sada će biti moguće angažovanje vojske i policije na očuvanju javnog reda.

Ustav Ekvadora predviđa da te mere mogu biti na snazi 60 dana, a nakon toga produžene za još 30 dana.

​Demonstranti su se odmah nakon toga nedaleko od zgrade Vlade sukobili s policijom, gađajući policajce kamenjem i „molotovljevim koktelima“. Policija je na to odgovorila suzavcem.

Građani su besni na Vladu zbog ukidanja subvencija na dizel i gas u okviru sporazuma s Međunarodnim monetarnim fondom potpisanim u martu, koji je doveo do povećanja carinskih nameta i do 123 odsto.

Sporazumom je dogovoreno da MMF pozajmi Ekvadoru 4,2 milijarde dolara u zamenu za ekonomske reforme u periodu od tri godine.

Ekvador se nalazi u finansijskim problemima i Vlada je primorana da se zadužuje u inostranstvu. Centralna banka je u julu procenila da dug iznosi 36 odsto BDP-a. Moreno za deficit optužuje svog prethodnika na čelu države Rafaela Koreu, koji je je bio predsednik od 2007. do 2017. godine.

© AP Photo / Dolores OchoaŽestoki sukobi demonstranata sa policijom u glavnom gradu Ekvadora
„Rat“ na ulicama i vanredno stanje: Šta se desi kad poskupi gorivo - sto odsto (foto, video) - Sputnik Srbija
Žestoki sukobi demonstranata sa policijom u glavnom gradu Ekvadora

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala