Predsednik Jermenije: Kosovo i Nagorno-Karabah se ne mogu upoređivati (video)

© Sputnik / Dejan SimićPredsednik Jermenije Armen Sarkisijan
Predsednik Jermenije Armen Sarkisijan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Problemi Kosova i Nagorno-Karabaha nisu identični, a oba pitanja su kompleksna i zato se ne može mehanički reći da li ste za ili protiv nekog rešenja, poručuje u izjavi za Sputnjik predsednik Jermenije Armen Sarkisijan, koji boravi u zvaničnoj dvodnevnoj poseti Srbiji.

Sarkisijan, kog je sinoć dočekala premijerka Ana Brnabić, danas se sastao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, s kojim je, kako ističe, imao prijateljski razgovor o mnogim pitanjima.

„Naš dijalog, koji je počeo pre manje od godinu dana, prerastao je već u nešto realno — predsednik Vučić je jednostavno rekao da će narednih dana stupiti na snagu bezvizni režim za građane Jermenije. A u Jermeniju 10. oktobra dolazi generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova s ciljem da otvori Ambasadu Srbije do kraja godine. I mi imamo novog ambasadora koji je jedan od najboljih stručnjaka za istoriju Srbije“, ističe Sarkisijan, dodajući da pridaje veliki značaj bilateralnim odnosima sa Srbijom, koju smatra zemljom koja je ne samo fizički u centru Balkana, nego je i centralna zemlja na Balkanu.

Odnosi dveju zemalja, naglašava predsednik Jermenije, treba da se baziraju na poštenom prijateljstvu koje otvara put za međusobne odnose u oblasti novih tehnologija, turizma, transportnih komunikacija, industrije prehrambenih proizvoda...

„Potencijal je ogroman i samo treba raditi“, ocenjuje gost iz Jermenije.

© Sputnik / Dejan SimićPredsednik Jermenije odgovara na pitanje urednice Sputnjika Tanje Trikić
Predsednik Jermenije: Kosovo i Nagorno-Karabah se ne mogu upoređivati (video) - Sputnik Srbija
Predsednik Jermenije odgovara na pitanje urednice Sputnjika Tanje Trikić

Napustiti stereotipe

Sarkisijan takođe smatra da je važno napustiti stereotipe, a kao primer navodi pitanja Kosova i Nagorno-Karabaha, teritorije naseljene Jermenima, zbog koje su Jermenija i Azerbejdžan ratovali od februara 1988. do maja 1994. godine. Reč je o zamrznutom konfliktu koji do danas nije rešen.

„Postoji pojednostavljen odnos prema problemu i Kosova, i Nagorno-Karabaha, da su navodno slični i da je s jedne strane reč o problemu teritorijalnog integriteta, a s druge da je reč o pravu na samoopredeljenje. Svi ti problemi su mnogo kompleksniji i ne mogu se porediti tek tako i na tom osnovu reći — eto, vi imate taj problem i moraćete da ga rešavate ovako. Vaš problem je takav kakav jeste i shodno tome vaš odnos je drukčiji. Ovaj drugi problem se razlikuje, kompleksan je. Problem Nagorno-Karabaha nije identičan problemu Kosova, Krima i drugih regiona, recimo onih u Gruziji, i ne može se mehanički uzeti i reći da si ’za‘ ili ’protiv‘“, naglašava Sarkisijan.

Minaret u samoproglašenoj republici Nagorno-Karabah - Sputnik Srbija
Nagorno-Karabah — crna bašta Kavkaza

Kako dodaje, treba da jedni druge dobro poznajemo, da komuniciramo i objašnjavamo i tada ćemo shvatiti da imamo mnogo više zajedničkog, a mnogo manje onog što nas razlikuje.

Na pitanje kakvo je iskustvo Jermenije koja se kao i Srbija nalazi između Rusije i Zapada, Sarkisijan kaže:

„Naše iskustvo traje 4.000 godina, toliko se nalazimo u takvoj situaciji i naučili smo da se snalazimo. Možemo da vam prenesemo naša iskustva. Uvek smo bili na raskršću civilizacija, uvek smo bili na raskršću ne samo civilizacijskih interesa, nego i raznih imperijalnih, religijskih interesa i izgleda da smo naučili kako to da radimo — a izgleda i ne tako loše“, ocenjuje predsednik Jermenije na kraju izjave za Sputnjik.

Sarkisijan je inače u okviru posete Srbiji obišao i Naučno-tehnološki park na Zvezdari, gde su ga dočekali ministri prosvete i inovacija Mladen Šarčević i Nenad Popović. Jermenskom predsedniku prikazana je prezentacija Naučno-tehnološkog parka i nekih njegovih dostignuća, a bilo je reči i o mogućnosti saradnje dveju zemalja u sferi inovacija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala