Irak: Predsednik parlamenta podržava zahteve demonstranata

© Sputnik / Dmitry Vinogradov / Uđi u bazu fotografijaVelika džamija u Mosulu u Iraku
Velika džamija u Mosulu u Iraku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik iračkog parlamenta Muhamed el Halbusi podržao je zahteve demonstranata koji na ulicama iračkih gradova protestuju danima i poručio da će pravosuđe raditi na borbi protiv korupcije.

Kako prenosi AP, Halbusi je rekao da je korupcija podjednako opasna kao terorizam, i dodao da su četvorodnevni protesti važna lekcija za iračke zvaničnike.

Predsednik iračkog parlamenta je istakao da bi vlasti trebalo da se bore protiv korupcije na isti način na koji su se borile protiv terorizma, u vreme dok je zemljom harala tzv. Islamska država.

Policija juriša na demonstrante u Kitu - Sputnik Srbija
„Rat“ na ulicama i vanredno stanje: Šta se desi kad poskupi gorivo - sto odsto (foto, video)

Halbusi je ujedno pozvao na pokretanje istrage o napadima na demonstrante u Iraku tokom protesta u kojima je za četiri dana život izgubilo više od 50 ljudi.

AP podseća da je Halbusi obećao da će država graditi stanove za najsiromašnije Iračane.

Protesti protiv vlade izbili su zbog nezadovoljstva prvenstveno mladih, koji traže posao, bolje komunalne usluge, kao što su snabdevanje vodom i strujom, kao i borbu protiv endemske korupcije u naftom bogatoj zemlji.

Nemiri predstavljaju najozbiljniji izazov za premijera Adela Abdula Mahdija koji je preuzeo dužnost pre godinu dana, ocenjuje „Asošijeted pres“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala