Srbi pre dve decenije otišli na kop Belaćevac na Kosovu i još se nisu vratili

Lokacija „žute kuće“ iz izveštaja Unmika
Lokacija „žute kuće“ iz izveštaja Unmika - Sputnik Srbija
Pratite nas
Od početka godine rešena je sudbina sedam nestalih osoba srpske nacionalnosti sa konsolidovane liste nestalih Beograda i Prištine, koju vodi Međunarodni komitet Crvenog krsta. Uskoro se očekuje rasvetljavanje sudbine još oko 30 žrtava terorističke OVK. Traga se za još 540 ljudi, a 378 tela predato je dosad porodicama.

Prema podacima Komisije za nestala lica Vlade Srbije, na Kosovu i Metohiji su tokom konflikta devedesetih postojala 53 logora za Srbe i nealbance, a osnovano se sumnja da masovne grobnice Srba postoje u Volujku, Mališevu, Gnjilanu, Radonjićkom jezeru, Klečki, Vučitrnu, Đakovici, Brekovcu, Suvoj Reci, na lokacijama Tumance, Tusus, Šišman, Ramoc, Dulje...

Tokom sukoba na Kosovu i Metohiji nestalo je oko 5.800 osoba. Među njima su i članovi porodice Ljiljane Ađančić, dva devera, Zoran i Petar, i svekar Dušan.

Oteti pred kolegama

Poslednji put viđeni su 22. juna 1998. godine u selu Grabovac, dok su svojim automobilom odlazili na posao u kop u Belaćevac, u Obiliću.

„Toga dana kada su otišli saznali smo od njihovih kolega da su oteti. Nisu se vratili kući… Imali smo neke nagoveštaje da su radnici koji su bili u autobusu iza njihovog auta gledali kako ih odvode, ali kako se sve zaista odigralo — to se ne zna. Postoji samo priča“, priseća se naša sagovornica.

Od tog događaja pa do danas, priča Ljiljana Ađančić, prošla je 21 godina bez ikakvog glasa o nestalima.

Videli ste kako su naši ljudi mučeni i šta se sve sa njima radilo… Sve je to bolno. Ne možemo o tome više ni da pričamo ni da mislimo. Dovoljno nam je svega. Mi smo izbegli, oni su nestali. Pravo da vam kažem, hiljadu pitanja i poziva smo dosad imali, ali od njih ni traga“, dodaje ona.

Ljiljana kaže da više ne zna ni čemu može da se nada. Sve papire su odavno dobili od Unmika i od Komisije, i sada samo mogu da čekaju.

Ne znaju u šta da veruju

„Čak smo u jednom momentu dobili obaveštenja da su grobnice pronađene u Belaćevcu na kopu, da su zakopani u jami, pa se jama obrušila i ne može da se kopa… Voleli bismo da se nađe bilo šta. Znate, porodica više nema ni snage ni živaca“, skrhano kaže naša sagovornica.

Do sada je pretraženo oko pet lokacija sa masovnim grobnicama. Pretraga lokacije u okolini Klečke u aprilu 2018. godine pokazala je da u vodi, pomešanoj sa đubrištem, psećim kostima, kesama i flašama, ima još ljudskih kostiju. Postoje osnovane sumnje da se u blizini ove lokacije nalaze još najmanje dve masovne grobnice koje čekaju proveru.

Poslednja pronađena masovna grobnica poznata je pod imenom „Bunker“, u Đakovici. Iz nje su nedavno porodicama predata tela bračnog para Petrović i petočlane porodice Šutaković sa troje maloletne dece.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala