Slaba tačka američkog sistema „Patriot“: Zašto su pogođene rafinerije

© Sputnik / Igor ZaremboPatriot PVO
Patriot PVO - Sputnik Srbija
Pratite nas
Incident u Saudijskoj Arabiji pokazao je jednu od slabih tačaka sistema vazdušne odbrane „Patriot“ — fiksno lansiranje od 45 stepeni.

Zbog toga je, ako se meta približi otpozadi ili sa boka, potrebno okrenuti ceo sistem. To nije slučaj sa ruskim sistemima S-300 i S-400, koji rakete lansiraju vertikalno u bilo kom pravcu.

Pored toga, treba napomenuti da protivraketnu odbranu saudijskih objekata u Abkaiku i Kuraisu čine sistemi „Erlikon“ i „Šahin“ (francuska verzija sistema „Krotale“ na saudijskoj teritoriji). Ova tri protivraketna odbrambena sistema nisu uspela da garantuju bezbednost rafinerija kompanije „Saudi Aramko“ napadnutih 14. septembra.

Danijel Šapiro, bivši američki ambasador u Izraelu i član Instituta za nacionalnu bezbednost, rekao je da je situacija u vezi sa sistemom „Patriot“ u Saudijskoj Arabiji zabrinjavajuća.

„Ako nisu mogli da ispune svoju misiju sprečavanja preciznih napada, to je zabrinjavajuće“, rekao je Šapiro.

Bivši direktor Izraelske organizacije za protivraketnu odbranu Uzi Rubin objašnjava zašto „Patriot“ protivraketni odbrambeni sistemi nisu uspeli da sruše krstareće bespilotne letelice i rakete koje su lansirane protiv saudijskih rafinerija.

„Problem je najverovatnije u konfiguraciji senzora sistema za vazdušnu odbranu američkog porekla. Zbog toga nije mogao da eliminiše pretnje“, kaže stručnjak.

„Kada su u pitanju rakete, senzori protivraketne odbrane obično su usmereni na horizont. Zato problem može da nastane kada rakete projure bliže površini, odnosno u slučaju niskih raketnih napada“, rekao je Rubin.

On je naglasio da ruski sistemi za protivvazdušnu odbranu „Pancir“ sa svojim 30-milimetarskim topovima, raketama i infracrvenim sistemima za detekciju mogu da ispune ovaj zadatak i da detektuju i takve projektile.

Rusija je za dve godine eliminisala skoro 120 bespilotnih letelica koje su pokušale da napadnu vazdušnu bazu Hmejmim.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala