Imaju li Berlin i Pariz spremnu „mapu puta“ koja zakucava kosovsko pitanje

Pratite nas
Epilog susreta srpskog predsednika Aleksandara Vučića i nemačke kancelarke Angele Merkel u Njujorku, u sedištu Ujedinjenih nacija, a povodom rešenja kosovskog problema, predstavlja „konkretizovanje mape puta“, što bi trebalo da dovede do nastavka pregovora Prištine i Beograda.

Prema toj mapi, predviđeno je da Priština ukine takse i da se organizuje regionalna konferencija kako bi se intenzivirali razgovori Srba i Albanaca.

Šta bi tačno trebalo da donese regionalna konferencija i da li bi ona bila neka vrsta uvoda u dalje pregovore Beograda i Prištine? 

Razmena mišljenja

Politikolog Dragomir Anđelković za Sputnjik napominje da Srbija ima jasan stav u vezi sa nastavkom pregovora sa Prištinom i svaka konferencija je u tom smislu prihvatljiva, pod uslovom da na njoj svaka strana ima pravo da dâ svoj sud o pitanju Kosova i Metohije.

„Za Srbiju bi, dakle, bila neprihvatljiva obavezujuća konferencija sa zakucanim rešenjem, u bilo kojem formatu. Međutim, ako je reč o konferenciji na kojoj bi se vodila diskusija o mogućem rešenju, bilo da je ona regionalna ili šira, onda je u redu razgovarati. Srbija bi na takvoj konferenciji sigurno nastupila sa argumentima koji idu u prilog kompromisnog rešenja“, ističe Anđelković.

Naš sagovornik ocenjuje da ne postoji konferencija koja može da natera Srbiju da prihvati „kapitulaciju“ ako na nju nije spremna.

„Uveren sam da smo mi zauzeli iskren stav da tražimo kompromis i mislim da nećemo, na primer, zarad ulaska u EU prihvatiti nešto što nam ne odgovara.“

Ništa bez Rusije

„U takvim okolnostima u redu je da idemo na bilo koju konferenciju ako je neobavezujuća. U suprotnom, na takvoj konferenciji trebalo bi da bude i Rusija“, dodaje on.

O tome da bi u rešavanje kosovskog pitanja trebalo da se uključe i naši susedi, prvi put se čulo iz EU posle potpisivanja Prespanskog sporazuma u Makedoniji. Prema rečima našeg sagovornika, takozvana „mapa puta“ o kojoj je govorila i Merkelova, a koja bi podrazumevala i uključenje regiona, stvar je dobre volje Srbije, tačnije opredeljenja Beograda da li hoće ili neće da sasluša i mišljenja iz regiona.

Predsednik Vučić je posle razgovora sa nemačkom kancelarkom rekao da je izneti plan u stvari ideja Fracuske i Nemačke da se nastavi i regionalni dijalog koji je počeo na Samitu EU-Zapadni Balkan u Berlinu, ali koji nije nastavljen u Parizu kako se planiralo, jer je Priština opstruirala ceo proces.

Merkelova je obećala da će kosovske takse, koje su i zaustavile dijalog Prištine i Beograda, biti ukinute po formiranju nove vlade u Prištini tokom decembra.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala