Crne uniforme i „Za dom spremni“ pod okriljem sportskih igara u Koprivnici (video)

© AP Photo / Darko BandicArhivska fotografija
Arhivska fotografija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pripadnici tzv. Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS) su pod okriljem sportskih igara u centru Koprivnice nekažnjeno uzvikivali ustaški pozdrav, a istoričar Ivo Goldštajn kaže da je taj defile značajan korak u legalizaciji pozdrava ustaškog pokliča „Za dom spremni“ i daljoj ustašizaciji Hrvatske.

Hosovci su prodefilovali Koprivnicom prošlog vikenda obučeni u crno i sa zastavama na kojima se nalazi ustaški pozdrav „Za dom spremni“.

Oni su se prvo postrojili na Zrinskom trgu, a zatim su mimohodom krenuli prema koprivničkom kampusu, gde su zapalili sveće.

Skupu, čiji je domaćin i organizator bilo Udruženje dobrovoljaca koprivničkog HOS-a, prisustvovali su i predstavnici hrvatske vlade, i to u liku izaslanika ministra branitelja Ivana Friščića, koji je otvorio Igre. Događajem i atmosferom koja je na njemu vladala, hosovci su se pohvalili na fotografijama i video-klipovima na službenim stranicama zagrebačkog udruženja.

Međutim, ni po fotografijama, kao ni po propratnom tekstu ne može se zaključiti čega su se okupljeni tačno igrali i u čemu su se takmičili, ako to nije bilo marširanje u crnom, klicanje ustaškog pozdrava i pesme „Lijepo li je Hrvat biti“, piše hrvatski nedeljnik „Novosti“.

Od paradiranja crnokošuljaša i reklamiranja ustaškog pozdrava, čemu je legitimitet dao i spomenuti izaslanik ministra Tome Medveda, nisu se ogradile gradske vlasti u Koprivnici, na čijem je čelu mladi SDP-ovac Mišel Jakšić.

Policija se zasad nije oglasila povodom toga da li je bilo nekih prekršaja i remećenja javnog reda i mira.

Goldštajn, jedan od članova Veća za suočavanje s prošlošću, ne krije razočaranje zbog neoustaških pojava u hrvatskom društvu.

„Koprivnički defile hosovaca značajan je korak u legalizaciji pozdrava ’Za dom spremni‘ i daljoj ustašizaciji Hrvatske. Duh je pušten iz boce i teško ga je vratiti. Činjenica da udruženja koja koriste taj ustaški pozdrav finansiraju gradovi, županije i ministarstva dokaz je da skupovi propraćeni tim pozdravom nisu više marginalni događaji. Najgore je što je javnost na takve pojave već imuna. Skupovi sa ustaškim pozdravom postali su, voleli mi to ili ne, deo uobičajenog političkog života. Takvi događaji više nisu pojedinačni slučajevi, nego su deo organizovane kampanje“, kaže Goldštajn.

Sve prisutnijoj pojavi ustaškog pozdrava u hrvatskom javnom prostoru mnogi nalaze uzroke u preporukama Veća za suočavanje s prošlošću, a Goldsštajn, kao jedan od članova tog tela, odgovara da je dokument u celini korektan i da, kada bi se on poštovao, uzvika „Za dom spremni“ na sportskim igrama u Koprivnici ne bi bilo, preneo je Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala