„Probijeni zid“. Zašto američki PVO nisu zaštitili Saudijsku Arabiju

Pratite nasTelegramOdyssey
Desetine raketnih bacača protivvazdušnog sistema „Patriot“, razarači sa vođenim raketnim oružjem i nije oboren nijedan dron koji napada skladišta nafte — Ministarstvo odbrane Rusije kritikovalo je sistem protivvazdušne odbrane Saudijske Arabije koji je formiran uz direktno učešće Sjedinjenih Američkih Država.

Čuveni sistemi za protivvazdušnu odbranu „Patriot“ nisu lansirali nijednu raketu tokom napada na naftne objekte u zemlji, što je bespilotnim letelicama omogućilo da bez prepreka pogode svoje ciljeve. Sputnjik vam otkriva zašto američki sistemi nisu uspeli da se izbore sa napadom na Saudijsku Arabiju.

Pucanj u prazno

Visoki izvor u Ministarstvu odbrane Rusije izjavio je da je teritorija Saudijske Arabije sa svih strana pokrivena snažnim sistemom protivraketne odbrane. Širom zemlje napravljeno je neprekidno radarsko polje.

Samo severnu granicu Saudijske Arabije pokriva skoro 90 lansera američkih protivvazdušnih raketnih sistema „Patriot“, od kojih su većina poslednje modifikacije PAC-2 i PAC-3. Osim toga, u Persijskom zalivu uz obalu Saudijske Arabije u pripravnosti su tri razarača sa vođenim raketnim oružjem snaga raketne mornarice sa sistemom protivraketne odbrane „Egis“.

To jest, teoretski, ni muva ne bi trebalo da proleti kroz ovaj nevidljivi zid. Međutim, u praksi se sve pokazalo upravo suprotno. Dva najveća preduzeća saudijske nacionalne naftne kompanije „Saudi Aramko“ u Abkaiku i Huraisu 14. septembra su napadnuta krstarećim raketama i bespilotnim letelicama sa eksplozivom. Nijedan dron ili raketa nisu oboreni.

Odgovornost za napad preuzeli su jemenski pobunjenici Huti, protiv kojih se bori arapska koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom. Nakon napada, Saudijci su naglo smanjili proizvodnju nafte — za 5,7 miliona barela dnevno, u odnosu na uobičajeni nivo od oko 9,8 miliona.

Amerikanci su odmah pokušali da odbrane svoje oružje od napada i kritika. Tako je državni sekretar Majk Pompeo izjavio da nije iznenađen što sistem protivvazdušne odbrane Saudijske Arabije, uključujući američki sistem „Patriot“, nije bio u stanju da odbije raketni napad, jer svi takvi sistemi deluju „sa promenljivim uspehom“.

Sa druge strane, Ministarstvo odbrane Rusije smatra da uzrok neuspeha američkog PVO sistema može biti samo neusklađenost protivavionskih raketnih sistema „Patriot“ i sistema „Egis“ sa deklarisanim karakteristikama.

Opravdanje državnog sekretara moglo bi se prihvatiti da se radi o jednom sistemu „Patriot“. Ali, kako je već pomenuto, u Saudijskoj Arabiji postoje desetine takvih sistema. Očigledno je da američki sistemi uprkos moćnim reklamama i krupnim izjavama proizvođača nisu predviđeni za borbu protiv malih ciljeva i beskorisni su u slučaju takvih napada.

Pritom je Pompeo optužio Iran za organizovanje napada. Međutim, ako se može suditi po mapi, većina sistema protivvazdušne odbrane Saudijske Arabije razmeštena je upravo u pravcu Irana. Zbog toga Amerikanci moraju da se odluče: ili da priznaju da su njihovi sistemi za protivvazdušnu odbranu apsolutno neefikasni, ili demantuju umešanost Irana u napad.

Šta je „pouzdano“?

Prema rečima glavnog urednika magazina „Arsenal otadžbine“ Viktora Murahovskog, Saudijska Arabija poseduje jedan od najrazvijenijih sistema PVO na Bliskom istoku.

„Osim ’Patriota‘, ovde su raspoređeni i kompleksi ’Havk‘, artiljerijski protivvazdušni raketni kompleks ’Skajgard‘, radio-lokatori koji stvaraju praktično jedinstveno radio-lokaciono polje na čitavoj svojoj teritoriji. Sve je to povezano u jedinstveni sistem automatizovanog upravljanja. Prema tehničkim parametrima, sistem je, teoretski, na vrlo visokom i savremenom nivou. Međutim, jedinstveni kriterijum efektivne provere tehnike, kako je poznato, samo je borbena primena, a ona je bila skroz neuspešna“, rekao je Murahovski.

Štaviše, Murahovski je dodao da pošto vatru nije otvorio nijedan od navedenih sistema PVO Saudijske Arabije, udarni sistemi — dronovi, krstareće rakete uopšte nisu bili otkriveni.

„Ja to smatram neuspehom i nedostatkom, ne samo u tehničkom smislu. Moguće da je na situaciju negativno uticao i ljudski faktor. Sudeći po iskustvu upotrebe Oružanih snaga Saudijske Arabije protiv Huta u Jemenu, vidim da se veliki neuspesi saudijskih vojnika dešavaju zbog vrlo niske kvalifikacije i motivacije. Oni već dugo vremena nikako ne mogu da izađu na kraj sa Hutima, koji značajno zaostaju po tehničkim mogućnostima“, smatra stručnjak.

Može se primetiti da tako malokalibarski objekat, kao što je dron je komplikovan ameta za radare svakog sistema PVO. Ti aparati se prave od male količine metala, drveta, plastike i kompozitnih materijala.

„Međutim, bez obzira na to, ruski sistemi PVO efikasno i pouzdano izlaze na kraj sa tim vazdušnim objektima. Tokom istorije napada dronovima, mnogobrojnih granatiranja raketama naše avio-baze Hmejmim u Siriji, nije bilo nijednog proboja na teritoriju baze. Svi ciljevi su bili eliminisani sistemima za radioelektronsku borbu, ili su oboreni vatrenim oružjem“, rekao je Murahovski.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala