Ambasador Rusije u Estoniji pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaZastava Rusije na zgradi ruske ambasade u Taljinu
Zastava Rusije na zgradi ruske ambasade u Taljinu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski ambasador u Talinu Aleksandar Petrov pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova Estonije radi razgovora o interpretacijama događaja iz Drugog svetskog rata, saopštila je za Sputnjik pres-služba Ambasade.

„Estonska strana dala je svoje tumačenje tog perioda fokusirajući se na to da je Estonija ’žrtva dva totalitarna režima‘, odnosno da je ’posle nemačke okupacije usledila sovjetska okupacija‘“, navodi se u saopštenju Ambasade.

Ruski ambasador Aleksandar Petrov naglasio je da je njegova izjava o oslobađanju Estonije u Drugom svetskom ratu zasnovana na činjenicama i ličnim zapažanjima.

„Da biste se uverili u ispravnost tih reči, dovoljno je da 9. maja dođete do spomenika Vojniku-oslobodiocu na vojnom groblju u Talinu i videti kako hiljade i hiljade ljudi — Rusa i Estonaca — polažu cveće u znak sećanja na sovjetske vojnike koji su oslobodili Evropu od nacizma“, objasnio je Petrov.

Ranije je ministar spoljnih poslova Estonije Urmas Rejnsalu saopštio da je doneta odluka da se ruski ambasador pozove u Ministarstvo. On je objasnio da je to urađeno zbog ambasadorove izjave o oslobađanju Estonije. Petrov je, između ostalog, napomenuo da se Estonci sećaju podviga sovjetskih vojnika koji su pre 75 godina oslobodili zemlju od nacističkih osvajača i da to poštuju.

Građani Estonije razgovaraju sa sovjetskim tenkistima koji su oslobodili Talin - Sputnik Srbija
Estonija uputila protest Rusiji

Rejnsalu je ranije bio ministar pravde i više puta je pokretao pitanje o nadoknadi štete od Rusije zbog takozvane „sovjetske okupacije“. Specijalna komisija pri Ministarstvu pravde Estonije saopštila je da šteta iznosi oko 1,2 milijarde evra.

Rusko rukovodstvo je više puta izjavljivalo da nema govora o sovjetskoj okupaciji baltičkih zemalja 1940. godine. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objasnilo je da je pridruživanje baltičkih država SSSR-u sprovedeno prema međunarodnom pravu tog vremena.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala