Estonija uputila protest Rusiji

© Sputnik / David Trahtenberg / Uđi u bazu fotografijaGrađani Estonije razgovaraju sa sovjetskim tenkistima koji su oslobodili Talin
Građani Estonije razgovaraju sa sovjetskim tenkistima koji su oslobodili Talin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Estonsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je predstavnika ruske ambasade u toj zemlji, kako bi izrazilo protest zbog plana da se organizuje počasna paljba u čast oslobođenja Talina od fašista, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Plotuni u čast oslobođenja estonske prestonice planirani su za 22. septembar.

Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije najavilo svečane događaje u znak sećanja na oslobođenje gradova SSSR-a i Istočne Evrope. Oni će biti organizovani u okviru priprema za proslavu 75. godišnjice Pobede u Drugom svetskom ratu.

Radi se o 11 gradova (Odesa, Sevastopolj, Minsk, Vilnjus, Brest, Kaunas, Kišinjev, Bukurešt, Talin, Riga i Beograd) koji će se 2019. godine pridružiti svečanostima i šest gradova (Varšava, Budimpešta, Bratislava, Beč, Prag i Berlin) koji će se pridružiti 2020. godine.

Pogled na Stari grad u Talinu - Sputnik Srbija
„Sovjetska okupacija“ je način zarade: Estonija opet traži kompenzaciju od Rusije

Estonija 22. septembra slavi Dan otpora. On je posvećen sećanju na vladu Otoa Tiefa, koja je formirana 18. septembra 1944. godine, kada su nacističke trupe napustile Talin, a četiri dana kasnije rasformirana je ulaskom sovjetske vojske u estonsku prestonicu.

Istovremeno, na ovaj dan Estonci nezvanično slave i oslobođenje Talina od fašista. Veterani Drugog svetskog rata, koji su se borili na strani SSSR-a, i većina stanovnika ruskog porekla, polažu vence i cveće na spomenik Vojniku-oslobodiocu, poznatom i kao „Bronzani vojnik“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala