Pomoćnik predsednika Rusije: Sporazum Ribentrop-Molotov je dostignuće sovjetske diplomatije

© Sputnik / Nina Zotina / Uđi u bazu fotografijaSpecijalni predstavnik ruskog predsednika za pitanja životne sredine, ekologije i saobraćaja Sergej Ivanov
Specijalni predstavnik ruskog predsednika za pitanja životne sredine, ekologije i saobraćaja Sergej Ivanov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pakt o nenapadanju između Sovjetskog Saveza i Nemačke, koji je potpisan 1939. godine, bio je dostignuće sovjetske diplomatije na koje treba da budemo ponosni, s obzirom da je taj dokument zaštitio nacionalne interese SSSR-a, izjavio je Sergej Ivanov, specijalni predstavnik ruskog predsednika za pitanja životne sredine, ekologije i saobraćaja.

„Smatram da je Sporazum Ribentrop-Molotov uspeh sovjetske diplomatije, na koji treba da budemo ponosni“, rekao je Ivanov na plenarnom zasedanju međunarodne naučne konferencije „Strategija SSSR za sprečavanje Drugog svetskog rata u Evropi i Aziji“.

Ivanov kaže da je, zahvaljujući tom sporazumu, na karti značajno pomerena zapadna granica SSSR-a na levu stranu, a takođe je izbegnut rat na dva fronta — sa Japanom i sa Nemačkom.

„Najvažniji od svega su nacionalni interesi“, naglasio je Ivanov.

Pakt o nenapadanju između Sovjetskog Saveza i Nemačke potpisan je 23. avgusta 1939. godine u Moskvi. Sporazum su potpisali sovjetski ministar spoljnih poslova Vjačeslav Molotov i njegov nemački kolega Joahim fon Ribentrop, zbog čega se dokument naziva i Sporazum Ribentrop-Molotov.

Istovremeno sa ovim Sporazumom potpisan je i tajni dopunski protokol, koji je razgraničio sfere interesa Sovjetskog Saveza i Nemačke.

U zonu uticaja SSSR-a uključen je deo baltičkih zemalja, Zapadna Belorusija, Zapadna Ukrajina i Besarabija. Na taj način je evropska granica SSSR-a pomerena zapadnije.

Vojni istoričari smatraju da je pakt obezbedio Sovjetskom Savezu predah, kako bi se pripremio za rat, ojačao svoju vojnu industriju i brojnost Crvene armije.

Stručnjaci ističu i da je sovjetsko-nemački Sporazum sprečio rat Japana i SSSR-a, jer je Tokio bio nezadovoljan odlukom Berlina da potpiše taj Sporazum ne uzimajući u obzir stavove japanske strane.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala