Vučić Americi: Zašto ste žrtvovali najlojalnijeg saveznika?

© Foto : PREDSEDNISTVO SRBIJEAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zapitao je danas Sjedinjene Države zašto su žrtvovale najlojalnijeg saveznika kroz istoriju — Srbiju. „A mi ćemo morati da razmislimo kako smo, posle veličanstvenog savezništva u Prvom i Drugom svetskom ratu, uspeli od Amerikanaca, velikih prijatelja, da napravimo neprijatelja“, kaže Vučić.

Vučić je u Pranjanima, na obeležavanju 75. godišnjice operacije spasavanja 500 savezničkih pilota, među kojima je najviše bilo američkih, istakao da Srbija želi prijateljske odnose sa SAD i da obe strane treba da razmotre greške koje su dovele do toga da smo od velikih prijatelja postali neprijatelji.

„Na drugačiji način ću da postavim jednačinu, koju je postavio Skot u svom govoru, kada je rekao da smo imali loše odnose za vreme Slobodana Miloševića. Nije ni lako ni Srbima u Republici Srpskoj, kada su u pitanju odnosi sa Amerikom u poslednjih 25 godina, ni Srbima Krajišnicima, ni Srbima sa KiM, niti u Srbiji. Moramo da se zapitamo zašto je to tako. Zamislite, posle onakvog veličanstvenog savezništva u Prvom i Drugom svetskom ratu, šta smo sve uradili i kako smo uspeli da uradimo, da od Amerikanaca, velikih prijatelja, napravimo neprijatelja. Jesmo li pogrešili, ili dozvoljavamo sebi da uvek budemo bezgrešni“, zapitao je predsednik Srbije.

© Tanjug / TANJA VALICObeležavanje 75. godišnjice operacije spasavanja 500 savezničkih pilota
Vučić Americi: Zašto ste žrtvovali najlojalnijeg saveznika? - Sputnik Srbija
Obeležavanje 75. godišnjice operacije spasavanja 500 savezničkih pilota

A SAD je pozvao da se zapitaju, makar da razgovaraju između sebe, jer su velika sila, „da li su i oni, zbog svojih globalnih sukoba sa nekim drugim velikim silama, žrtvovali jednog od najvećih i najlojalnijih saveznika i stali na stranu svih drugih na prostoru bivše Jugoslavije, iz ne baš jasnih razloga“.

„Ja otvoreno govorim o našim i njihovim greškama. Tek kada javno budemo govorili o tome i sumiramo sve, moći ćemo da uspostavimo iskreno prijateljstvo“, uveren je Vučić.

Vučić je ukazao da ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot za nepune dve nedelje napušta Srbiju, i da mu je zahvalan na onome što je činio na popravljanju odnosa dve zemlje, što je bio otvoren za razgovore, koji neretko nisu bili laki, jer im se nisu uvek interesi poklapali, pre svega oko Kosova I Metohije.

Ambasadoru Skotu je rekao da iz publike nije čuo nijedan zvižduk, nego samo jednog čoveka, koji je rekao, i to ne preteći, već želeći da kaže da mu je žao što su SAD pogrešile oko Kosova.

© Tanjug / TANJA VALICPredsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat u Pranjanima
Vučić Americi: Zašto ste žrtvovali najlojalnijeg saveznika? - Sputnik Srbija
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat u Pranjanima

„To govori koliko srpski narod voli i čeka bolje odnose sa SAD. Nema Srbina ovde koji na ovakve reči ne aplaudira. Molim vas, a znam da nećete zbog male Srbije da menjate spoljnu politiku, da prenesete vašoj Vladi, koja po prvi put posle mnogo godina želi da nas čuje, ne kažem da se slažu, ali žele da nas saslušaju po pitanjima koja su najteža za nas i oko kojih se nikada nećemo dogovoriti, da neću da budem predsednik zemlje koja ima Ameriku za neprijatelja. Srbiji je bilo dosta krvi, propadanja, hoće posao, puteve i auto-puteve, da živi bolje, i zato vas molim da taj naš vapaj razumete“, rekao je Vučić.

Prisutne je zamolio za aplauz, kako je rekao, za srpsku legendu, Srbina Krajišnika iz Slavonije i Like Davida Vujića, jednog od sedmorice veličanstvenih koji su obezbedili da Amerikanci kroče svojom nogom na mesec.

„To je legenda Amerike, ali i srpska legenda, koja se nikada nije odrekla svojih korena, koja dolazi u srce Srbije, da bi bio sa svojim narodom. Nema kog Srbina u svojoj kući nije primio, kome nisu dobrodošlicu ukazali, i to srpsko gostoprimstvo pokazao je i Amerikancima. Ono što je radio, radio je sa još šestoricom Srba, Srba sa svih prostora bivše Jugoslavije. Bili su američka pamet, da bi se popeli na mesec. Molimo da deo tog malog duga koji smo pružili SAD samo kroz malo više razumevanja vratite“, naglasio je on.

Vučić je naglasio da će Srbija u svakom znaku i potezu SAD tražiti simbole prijateljstva i rekao je da veruje u prijateljstvo Srbije i Amerike.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala