Papina želja je da Srbija što pre uđe u Evropsku uniju

© AP Photo / Gregorio BorgiaVatikan
Vatikan - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Papina želja je da Srbija što pre uđe u Evropsku uniju, jer će projekat ujedinjene Evrope biti gotov tek kada se integrišu i zemlje Zapadnog Balkana“, rekao je za „Novosti“ visokopozicionirani sveštenik iz vatikanske hijerarhije.

On je podsetio da je Vatikan i do sada imao uticaj na politiku Brisela, gde su inicijative ranijih papa bile dobrodošle.

„Razgovor pape Franja i predsednika Aleksandra Vučića, prema mišljenju mnogih u Vatikanu, bio je izuzetno koristan i konstruktivan“, rekao je ovaj sveštenik, ponavljajući da je i tom prilikom izražena papina želja da poseti Srbiju.

„Nije tajna da je velika želja ovog pape da ode u Srbiju, ali i u Rusiju. Vatikan je svestan da to ne zavisi, kada je reč o Srbiji, samo i isključivo od predsednika Vučića, ali su veoma dobro prihvaćene njegove reči, iz kojih se vidi da podržava dolazak pape“, rekao je neimenovani sagovornik „Novosti“.

Papa je sa Vučićem, ukazuju u Vatikanu, imao veoma otvoren razgovor, nije se bežalo ni od najosetljivijih tema, a predsednik Srbije detaljno je upoznao papu sa događajima na Kosovu, pišu „Novosti“.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić posle susreta sa papom: Vatikan neće priznati Kosovo, ali želi rešenje

Utisak sagovornika „Novosti“, koji naglašava da je reč o ličnoj proceni, je da se neće ništa menjati ni u odnosu Vatikana prema priznanju Kosova.

„U diplomatiji nikad ništa nije gotova priča, ali procenjujem da je glavna poruka Vatikana — da se sedne za sto i razgovara. O priznanju Kosova nema u ovom času ni govora“, rekao je sveštenik.

Vatikanski krugovi su sa posebnom pažnjom propratili inicijativu da se radi na uspostavljanju boljih odnosa Hrvatske i Srbije, pišu „Novosti“. Istovremeno, Vatikan pažljivo prati i položaj katolika u Srbiji, a sagovornik „Novosti“ kaže da ga ne bi iznenadilo da i vatikanska diplomatija uskoro pokrene inicijative koje bi vodile poboljšanju odnosa Srbije i Hrvatske.

Izvor „Novosti“ u Vatikanu ukazuje da „ako ova poseta budi nadu za početak nečeg novog, to bi pre svega značilo da i dijalog Hrvatske i Srbije bude konstruktivniji“.

Na pitanje hoće li papa uskoro posetiti Srbiju, neimenovani izvor „Novosti je rekao da „niko nikoga ne požuruje, ali utisak je mnogih u Vatikanu da je došlo vreme da papa Franja otputuje u Beograd“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala