Škola u Rusiji koja je izazvala veliku pažnju javnosti, o njoj pisao i „Tajms“ (video)

© Sputnik / Evgeniй Epančincev / Uđi u bazu fotografijaŠkola u Rusiji
Škola u Rusiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mermerne pločice, pozlaćeni zidovi, smaragdni stubovi — iako sve podseća na dvorac, ili na aristokratski letnjikovac, reč je o običnoj školi jednostavnog imena „№ 106“ na periferiji Jekaterinburga. Zahvaljujući bivšem maturantu Andreju Simanovskom — ceo svet je čuo za tu obrazovnu ustanovu.

Ukrasi i malahit umesto zidova

I ranije je pažnju javnosti privukla strast Simanovskog prema enterijerima u stilu Versaja ili Ermitaža. Na internetu se aktivno diskutovalo o enterijeru kancelarija u njegovoj kompaniji „Sima lend“, jednoj od najvećih veleprodajnih firmi u Rusiji, čiji je on osnivač. Tamo se mogu videti oslikani plafoni, ogromni lusteri, zlato, ukrasi i portreti ruskih vladara.

Pre početka školske godine postalo je poznato da je Simanovski renovirao hol u prizemlju škole „№ 106“, koja se nalazi u naselju Vtorčermet u Jekaterinburgu, i to u svom stilu. Sive zidove zamenio je svetli mermer sa zlatnim ukrasima, ulazna vrata ukrašava veštački malahit, a na plafonu vise kristalni lusteri.

Enterijer škole su kritikovali ne samo korisnici društvenih mreža, nego i poznati blogeri. Dizajn je toliko privukao pažnju, da se oglasio i gubernator Sverdlovske oblasti Jevgenij Kujvašev. On je zahvalio Simanovskom i drugim biznismenima, koji ulažu sredstva u socijalne projekte, ali se i on pridružio kritičarima samog dizajna.

„Kada je reč o ukusu — da, ima pitanja. Očigledno je da će se ukus razviti u sledećoj fazi, koju moramo da doživimo. Sve bi hteli odjednom, ali ne može tako“, zaključio je gubernator.

Obrazovna ustanova je bila predmet pažnje i britanskog „Tajmsa“, koji je ocenio da škola „№ 106“ sada izgleda kao krilo Zimskog dvorca u Sankt Peterburgu.

Najbolje za bezbednost dece

Roditelji kažu da je škola nekoliko godina bila u polurazrušenom stanju — zidovi su popucali, a bilo je gotovo nemoguće provoditi vreme unutra.

Svetlana Astapova, majka učenika osmog razreda, kaže da su pre renoviranja roditelji raspravljali o tome da li je bezbedno voditi svoju decu u ovu školu.

„Škola je izgledala užasno. Unutra se na pojedinim mestima odvajao linoleum, a to nije bilo bezbedno za decu. Kada smo stigli u školu, nije reprezentativno izgledala“, rekla je ona.

Pre oko 200 godina škola je prvi put značajno renovirana — obnovljena je fasada i promenjeni su vrata i prozori u većini kabineta. Kontrola na ulazu je od prošle godine pooštrena, a roditelji mogu ući samo prema spisku.

U školu kao u dvorac

Roditelji dece koja su ove godine upisana u školu „№ 106“ ne obraćaju pažnju na kritike i tvrde da njihova deca idu u školu sa zadovoljstvom.

„Enterijer nas je veoma zadivio. Mom detetu se mnogo dopada — kao da ide u dvorac. Kaže da su tu učili carevi i kraljevi, pa i on mora biti na nivou. Za sada ga sve to motiviše. Kaže da ima najlepšu školu, da je srećan što je ide u nju i da će učiti i biti vredan“, prokomentarisala je Elena Pačina, majka prvačića.

Roditelji su takođe dodali da, pored klasičnih „dvorskih“ enterijera, na ulazu u kabinete vise table sa citatima klasika, a umesto tradicionalnog zvona — svira klasična muzika.

„Uopšteno govoreći — sve je zanimljivo i neobično. Ne razumem zašto mnogi negativno komentarišu. To je, verovatno, zavist, ili se ljudi plaše promena u životu“, zaključila je Jekaterina Krjučkova, majka školarca.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala