Ruski ambasador pozvan u MIP Češke

© Sputnik / Aleksey Danichev / Uđi u bazu fotografijaSpomenik sovjetskom maršalu Ivanu Konevu u Pragu
Spomenik sovjetskom maršalu Ivanu Konevu u Pragu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski ambasador u Češkoj Aleksandar Zmejevski pozvan je na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova Češke zbog izjave ruskog ministra kulture Vladimira Medinskog u kojoj je šefa praškog okruga nazvao „lokalnim gaulajterom“, što je naziv za visoku partijsku dužnost u nacističkoj Nemačkoj.

Nedavno su članovi saveta šestog praškog okruga, nakon duge rasprave, odlučili da premeste spomenik sovjetskom maršalu Ivanu Konjevu u muzej i da raspišu konkurs za izradu novog spomenika, koji će biti posvećen herojima oslobodiocima grada.

Kao odgovor na to, Medinski je podsetio da je češka prestonica oslobođena nakon pada Berlina i da je tada poginulo 12.000 sovjetskih vojnika. On je takođe istakao da su spomenik Konjevu podigli zahvalni stanovnici.

Šefa okruga Ondržeja Kolarža, koji je insistirao na pomeranju spomenika, ministar je nazvao „lokalnim gaulajterom“ (nemački gauleiter — visoka partijska dužnost u nacističkoj Nemačkoj).

Ministarstvo spoljnih poslova Češke reči ruskog ministra ocenilo je kao uvredljive.

Takođe, Ministarstvo je podsetilo da Sporazum o prijateljskim odnosima i saradnji između Moskve i Praga podrazumeva međusobno poštovanje i ravnopravnost, a pitanje spomenika okarakterisano je kao unutrašnja stvar Republike.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala