Američki mediji: SAD dotakle košarkaško dno, kralj je mrtav

© Foto : fiba.basketballAmerički reprezentativci Kemba Voker i Donovan Mičel nakon poraza od Srbije
Američki reprezentativci Kemba Voker i Donovan Mičel nakon poraza od Srbije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Košarkaška selekcija SAD ostvariće najgori plasman na Mundobasketu u istoriji, zato što će se boriti za sedmo mesto.

Protiv Poljaka će Amerikanci igrati novi utešni meč, a najgori plasman tim SAD imao je 2002. godine, kada je bio šesti, i to posle poraza od Jugoslavije u četvrtfinalu.

Amerikanci su potom bili bronzani 2006. godine, pa su osvajali zlato 2010. i 2014. godine. Ovoga puta su ostali praznih šaka već u četvrtfinalu.

Kao da to nije bilo dovoljno — gde je stala Francuska, nastavila je Srbija. Sve to prokomentarisano je prilično pomirljivim tonom u Americi, mediji su odavno svesni da je poslat slabiji tim, ali je tinjala nada da se može doći do boljeg rezultata.

„I-Es-Pi-En“ je fijasko ispratio naslovom „Amerika dotakla istorijsko dno na Svetskim prvenstvima“, gde je poseban akcenat stavljen na to da meč nije mnogo značio čak ni našim igračima, prenosi „Telegraf“.

„Ponekad je najveća uvreda apatija“, počinje tekst novinar „I-Es-Pi-Ena“ Brajan Vindhorst.

„Kada je u sredu Francuska pobedila Ameriku, neki od igrača ’trikolora‘ imali su suze u očima, a zvezda tima Rudi Gober rekao je da mu se ispunio životni san. U četvrtak, kada je Srbija imala prednost od 25 poena i na kraju pobedila Ameriku i ’osvetila se‘ za poraz u borbi za olimpijsko zlato 2016. godine... Nije bilo ničega“, piše Vindhorst.

„Nije bilo emocije. Srpski igrači su samo odšetali sa parketa. Istina je da meč nije donosio ništa, Amerika se već kvalifikovala za Tokio, a Srbija nije, igrala je za ponos. Ali kada je Australija pobedila Ameriku u prijateljskom meču, slavila se pobeda kao vrhunac istorije“, komentariše novinar „I-Es-Pi-Ena“.

On je istakao i da je Bogdan Bogdanović već arhivirao ovu utakmicu, i to bez prevelike pompe.

„Pisaće se rezultat, ali to je samo još jedna utakmica“, rekao je bek Sakramento Kingsa, koji je Amerikancima ubacio 28 poena.

„Igraćemo za sedmo mesto u Pekingu, biće to najgori kraj Svetskog prvenstva za ovu zemlju. Ta pozicija je adekvatna, upravo tu nam je mesto na ovom turniru. I da su pobedili Francusku, ne bi imali snage da pobede još dva meča. FIBA je ovako najavila polufinala — tron je prazan. Hajde da to prevedemo — kralj je mrtav“, iskren je Vindhorst.

„Od prijateljske utakmice sa Australijom, ovaj tim ima učinak 7:3. Bilo bi 6:4, da Turska nije prokockala nekoliko prilika da pobedi. Ali teško je suditi timu, pokazali su momci karakter, nisu ’hvatali krivine‘. Intenzitet početka mečeva je mogao da bude bolji. Zanimljivo je i da Popovič nije održao kompletan trening pune dve nedelje“.

„I-Es-Pi-En“ ističe da je ovaj rezultat otrežnjenje za američku javnost.

„Ovaj tim nije odigrao ispod svojih mogućnosti, a to je otrežnjujuće. Videćemo da li je to znak za uzbunu za neke talentovanije američke igrače. Moraće Popovič da revidira spisak u narednih 10 meseci“, zaključuje Vindhorst.

Sa druge strane, Skot Glison iz „Ju-Es-Ej tudej“, je kroz pet tačaka obrazložio debakl američke reprezentacije u Kini.

Prva je — nedostatak top igrača, druga — promena selektora, a treća — nedostatak odgovora na visoke igrače. Tako je slikovito opisano kako je Rudi Gober potukao rivale — bilo je 41:28 u skokovima za Francuze, a samo Gober je došao do 16 uhvaćenih lopti, uz 21 poen.

Povrede su bile još jedan faktor, i za kraj — priznanje da i druge zemlje imaju kvalitet i da idu uzlaznom putanjom, na šta je i Popovič upozoravao.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala