U „Ruskoj Atlantidi“ arheolozi pronašli misteriozni „mobilni“ iz vremena pre Hrista (video, foto)

Pratite nasTelegramOdyssey
Na drevnom sibirskom groblju arheolozi su pronašli misteriozni „telefon“ optočen draguljima.

Crn pravougaoni predmet, koji je otkriven sa ostacima žene koja je pripadala drevnom nomadskom plemenu za koje se smatra da je naseljavalo istočne Evroazijske stepe od 3. veka pre nove ere do 1. veka nove ere, pronađen je na mestu pod nazivom „Ruska Atlantida“, poznatom po tome što je lokalitet iznad vode dostupan arheolozima za istraživanje na samo nekoliko sedmica svake godine.

Arheolozi koji rade na lokalitetu u planinskom regionu ruske Republike Tuva, u sibirskom regionu, severno od zapadne Mongolije, otkrili su u grobu drevne žene iz Ksiongnua pravougaoni predmet sa dragim kamenjem, izveštava „Siberian tajms“.

Predmet dimenzija 18h9 cm, otkriven je kod drevne žene, a u blizini su bili i drugi predmeti, uključujući i drevne glinene saksije.

Na pravougaonom predmetu nalaze se dragulji i kovanice Vu Zhu, drevne kineske valute korišćene između 118. godine pre nove ere i 621. godine, tako da su arheolozi izračunali da bi predmet mogao biti star i više od dve hiljade godina.

Mošti su otkrivene u Saianskom moru — džinovskom rezervoaru koji je stvorio čovek uz reku Jenisej, uzvodno od masivne brane „Saiano-Shushenskaia“, koja presušuje u proleće i početkom leta svake godine, otkrivajući impresivnu kolekciju ostataka koji datiraju iz bronzanog doba.

Doktor Pavel Leus, arheolog iz tima koji proučava lokaciju, rekao je da je „’ajfon‘ iz Ksiongnu ere“, sahranjen zajedno sa drevnim ostacima, jedno od najzanimljivijih nalaza na ovom lokalitetu.

„Ovo je naučna senzacija. Neverovatno smo srećni što smo našli ove grobnice bogatih nomada, koje nisu uznemirivali pljačkaši grobova“, objasnila je Marina Kilunovskaia, vođa arheološke ekspedicije.

Smešten na oko 3700 kilometara istočno od Moskve, region Tuva poznat je po netaknutoj divljini, čistom vazduhu i bogatim šumskim resursima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala