Novi detalji misterioznog pronalaska u „Ruskoj Atlantidi“

© Foto : Youtube/The Siberian TimesNovi detalji misterioznog pronalaska u „Ruskoj Atlantidi“
Novi detalji misterioznog pronalaska u „Ruskoj Atlantidi“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Misteriozni predmet „smartfon“, koji je pronađen na drevnom sibirskom groblju na teritoriji Republike Tuve, arheolozi su otkrili još 2017. godine, a reč je o kopči za pojas, objasnila je profesorka arheologije i vođa Tuvske arheološke ekspedicije Marina Kilunovska, prenose ruski mediji.

„Predmet je pronađen 2017. godine, a uskoro bi trebalo da izađe i članak o tome“, objasnila je Kilunovska i naglasila da se ranije nije javno govorilo o pronalasku.

Kako je saopšteno, u grobnici jedne žene, staroj više od 2.000 godina, koja pripada epohi Huna, tokom iskopavanja pronađena je velika pravougaona kopča od kamena, koja je ukrašena tirkizom, karnelijanom i sedefom. Veličina predmeta je 18 puta devet centimetara.

Arheološka senzacija

Profesorka Kilunovska taj pronalazak naziva arheološkom senzacijom, i to s razlogom.

Arheolog Pavel Leus, koji je pronašao predmet, rekao je da on svojim oblikom više podseća na savremeni mobilni telefon.

Zbog toga arheolozi ženu iz grobnice iz šale zovu Nataša, a kopču „ajfon“. U članku, koji je posvećen iskopavanju, Pavel je grobnicu iz epohe Huna nazvao najinteresantnijom od svih u „Ruskoj Atlantidi“.

Pojas sahranjene žene bio je ukrašen kineskim novčićima, zahvaljujući kojima su naučnici lako odredili starost grobnice i predmeta. Najstariji novčić od svih poznatih tog tipa iskovali su kineski majstori pre 2.137 godina.

Narodi iz severne Kine došli su u Tuvu za vreme Velike seobe naroda, a o tome svedoči i ovaj arheološki spomenik iz tog perioda, koji je otkriven u Sajanskom moru — džinovskom rezervoaru koji su ljudi stvorili uz reku Jenisej, uzvodno od masivne brane „Sajano-Šušenskaja“, koja presušuje u proleće i početkom leta svake godine, otkrivajući impresivnu kolekciju ostataka koji datiraju iz bronzanog doba.

Grobnice Huna

„Duž obala Jeniseja otkriveno je mnogo arheoloških nalazišta. Najinteresantnije je groblje Ala Tej, gde je otkriveno 10 grobnica Huna, pripadnika nomadskog naroda, koji je živeo u stepama severno od Kine od 1. veka pre Hrista do 2. veka. Taj spomenik je veoma važno otkriće, jer on ukazuje na to da se na početku Velike seobe naroda na teritoriji Tuve pojavila grupa doseljenika, koji su očigledno poreklom iz severne Kine. Od tog momenta počinje formiranje turkijskog naroda“, objasnila je Kilunovska.

Arheolozi naglašavaju da nijedan grob nije opljačkan. Tu su pronađeni nomadski pojasevi sa unikatnim kopčama od bronze, koji su prava umetnička dela — ukrašeni su slikama životinja, geometrijskim i cvetnim ornamentima. U grobovima su pronađeni i kineski novčići, ogledala i velika kolekcija keramike.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala