Vašington ne namerava da nabavlja ruske hipersonične rakete

© Sputnik / The Ministry of Defence of the Russian Federation / Uđi u bazu fotografijaLansiranje najnovije rakete „Avangard“
Lansiranje najnovije rakete „Avangard“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države ne planiraju da kupuju hipersonične rakete od Rusije, izjavio je za Sputnjik visoki diplomata američke administracije.

Portparol Bele kuće rekao je da Sjedinjene Američke Države nemaju mnogo razloga da razmatraju nabavku najnovije raketne tehnologije od Rusije, jer navodno imaju relativnu prednost u oblasti razvoja te tehnologije, testiranja i primene.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je na plenarnoj sednici Istočnog ekonomskog foruma u četvrtak saopštio je da svom američkom kolegi Donaldu Trampu nudio da od Moskve kupi hipersonično oružje, konkretno hipersonične udarne sisteme.

Rusija je jedina zemlja na svetu koja je zvanično objavila da poseduje hipersonično oružje. U februaru je Putin objavio da je počela proizvodnja strateškog raketnog sistema sa bojnim blokom „Avangard“ i uspešno testiranje hipersonične protivbrodske krstareće rakete „Cirkon“.

U poslednje vreme Sjedinjene Američke Države aktivno rade na stvaranju hipersoničnih raketa. Tako je 2018. godine američka vojska počela da razvija raketu klase ARRV vazduh-zemlja. Paralelno sa tim, Sjedinjene Američke Države stvaraju hipersoničnu raketu HCSV dugog dometa za ratno vazduhoplovstvo. Sve ukupno, stvaranje te dve vrste raketa koštaće američki budžet skoro 1,5 milijardi dolara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala