Protestna nota Ukrajine zbog Dodikovih izjava o ujedinjenju Krima i Rusije

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaZastava na zgradi Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine u Kijevu
Zastava na zgradi Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine u Kijevu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine uputilo je diplomatsku protestnu notu Bosni i Hercegovini u vezi sa izjavama člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika ruskim medijima o ujedinjenju Krima i Rusije, prenosi Radio Sarajevo.

Kako se navodi, Milorad Dodik je u ponedeljak, 2. septembra, izjavio za „Ruski reporter“ da podržava ujedinjenje Krima i legitimitet Rusije.

„Nije li Krim deo Rusije? Za mene je to Rusija... Krim uopšte nije trebalo da bude izdvojen iz Rusije. To je bila greška komunista“, rekao je Dodik za ruski medij, te dodao da želi da poseti Krim i da ne vidi razlog zašto to ne bi učinio.

Dodik je i pre stupanja na dužnost u Predsedništvu BiH izazvao diplomatski skandal, navodi Radio Sarajevo, jer je u intervjuu za ruski list „Izvestija“ najavio kako će predložiti da BiH prizna Krim kao deo Rusije.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine , kako se navodi, podseća članove Predsedništva Bosne i Hercegovine na službeni stav BiH u vezi s tim pitanjem - da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.

„Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine izražava snažni protest zbog izjava člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika tokom razgovora s ruskim novinarom 2. septembra 2019. da privremeno okupirana Autonomna Republika Krim navodno pripada Ruskoj Federaciji. Zbog Dodikovih izjava i namere da poseti Autonomnu Republiku Krim koja je privremeno okupirana, upućena je protestna nota Ministarstvu spoljnih poslova Bosne i Hercegovine“, navodi se u saopštenju, a prenosi Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala