„Trilateralna“ železnica — Rusija, Severna i Južna Koreja

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaVoz
Voz - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poboljšanje odnosa između Južne i Severne Koreje otvorilo je nove mogućnosti za realizaciju niza velikih projekata, u koje je direktno uključena i Rusija. Međutim, američke sankcije i dalje ostaju glavna prepreka za tu saradnju, ocenio je za Sputnjik Li Čže Jon, predsednik Korejskog instituta za međunarodnu ekonomsku politiku.

Pre svega, to se odnosi na povezivanje železničkih pruga dve Koreje sa ruskom Transsibirskom železnicom i na izgradnju gasovoda i energetskog mosta u Južnoj Koreji, koji bi išao kroz Severnu Koreju.

Trilateralna saradnja između Rusije, Severne i Južne Koreje već odavno traje, ali nije dala rezultata. Ipak, u poslednje vreme mi ponovo razmatramo te projekte. Međutim, trenutni geopolitički rizici negativno utiču na takve projekte. Naprimer, UN i Amerika uvele su sankcije Severnoj Koreji, a pored toga Amerika je nametnula sankcije i Rusiji, što se takođe negativno održava na realizaciju tih projekata. Međutim, sada se odnosi Severne i Južne Koreje poboljšavaju, a očigledno je i da se odnosi Amerike i Severne Koreje mogu popraviti, pa samim tim to bi moglo veoma pozitivno uticati na realizaciju tih projekata. Ako Severna Koreja pristane na denuklearizaciju, nivo američkih sankcija će se smanjiti, a tada možemo realizovati takve projekte kao što su gasovod, železničke pruge, električna energija itd“, rekao je ekspert.

Prvi korak u okviru projekta objedinjavanja železnica trebalo da bude završetak izgradnje pruge Hasan—Radžin. Čže Jon podseća da je Rusija rekonstruisala 54 kilometara pruge na teritoriji Severne Koreje do granice sa Rusijom i nada se da će jednog dana tim putem roba ići i iz Južne Koreje u Rusiju i dalje u Evropu. Kada se to desi morski put od 45 dana za kargo skratiće se na dve nedelje.

© Sputnik / Olivera IkodinovićLi Čže Jon, predsednik Korejskog instituta za međunarodnu ekonomsku politiku, na forumu u Vladivostoku
„Trilateralna“ železnica — Rusija, Severna i Južna Koreja - Sputnik Srbija
Li Čže Jon, predsednik Korejskog instituta za međunarodnu ekonomsku politiku, na forumu u Vladivostoku

Tom prugom obavljeno je nekoliko isporuka ruskog uglja u Južnu Koreju, ali u poslednje vreme je i to stalo.

U uslovima američkih sankcija protiv Severne Koreje, Seul pokušava da ponovo pokrene taj projekat, a paralelno s tim, razgovara se i o mogućnosti puštanja vozova preko teritorije Severne Koreje u Južnu Koreju.

„Ako se Južna Koreja poveže na tu železničku prugu, to će biti podsticaj za dalju saradnju u oblasti železnica. To se sada može raditi nezavisno od sankcija i to je veoma važno. Međutim, ako se vremenom odnosi između SAD i Severne Koreje poboljšaju, onda će i druge sankcije biti ukinute, a tada će naši veliki projekti biti realizovani“, uveren je Čže Jon.

Li Čže Jon je jedan od učesnika Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku, gde je rekao da se razvoj Dalekog istoka Rusije odvija u pozadini trgovinskog rata između Kine i SAD, kao i trgovinskih konfrontacija između Japana i Južne Koreje. U takvoj situaciji Južna Koreja je zainteresovana za Daleki istok Rusije kao neku zonu koja će povezivati Korejsko poluostrvo i Evroaziju. 

Prema njegovim rečima, Vlada Južne Koreje sprovodi novu politiku čiji je cilj jačanje veza sa zemljama Evroazije, a Daleki istok je međuzona između Evroazije i Korejskog poluostrva.

Kako je objasnio, nova politika Južne Koreje prouzrokovana je kontradiktornostima s Japanom i strahovima od gubitka uspostavljenog lanca tehnološkog snabdevanja.

Prema njegovim rečima, zemlje bi trebalo da uspostave saradnju u okviru Četvrte industrijske revolucije, a Daleki istok je atraktivan kao tržište s obzirom na svoju veličinu. Zbog toga je, kako je naglasio, neophodno povećati integraciju Dalekog istoka i Južne Koreje, a takođe i uspostaviti slobodnu trgovinu.

Peti Istočni ekonomski forum održava se u Vladivostoku od 4. do 6. septembra. MIA „Rusija sevodnja“ je generalni medijski partner Foruma.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala