Putin i Abe razgovarali o mirovnom sporazumu i Kurilima

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaPremijer Japana Šinzo Abe i predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku u okviru Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku
Premijer Japana Šinzo Abe i predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku u okviru Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin i japanski premijer Šinzo Abe razgovarali su na sastanku u okviru Istočnog ekonomskog foruma o mirovnom sporazumu i o Kurilskim ostrvima, izjavio je novinarima Jurij Ušakov, pomoćnik predsednika Rusije.

„Razgovarano je o raznim pitanjima bilateralne saradnje, uključujući trgovinsku i ekonomsku oblast, kao i o pitanjima koja se odnose na mirovni sporazum. Delimično je i o ostrvima razgovarano, prvo u četiri oka, a zatim i uz učešće delegacija“, objasnio je Ušakov.

„Sve je u približno istom stanju. Dogovoreno je da se nastave oni formati koji funkcionišu“, dodao je on.

Teritorijalno pitanje

Odnosi Rusije i Japana godinama su u senci nepostojanja mirovnog sporazuma. Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomaj, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine. Tokio je vraćanje tih ostrva postavio kao uslov za zaključivanje mirovnog sporazuma sa Ruskom Federacijom, koji nakon Drugog svetskog rata nije potpisan. SSSR i Japan su 1956. godine potpisali Zajedničku deklaraciju. Sovjetski savez se nadao da će ta Deklaracija okončati spor, ali je Japan smatrao da je dokument samo deo rešenja problema i nije odustao od pretenzija na ta ostrva. Kasniji pregovori nisu dali rezultate i mirovni sporazum nakon Drugog svetskog rata nikada nije ni potpisan.

Ostrvo Šikotan Sahalinske oblasti  - Sputnik Srbija
Japan prisvojio Južne Kurile na sajtu Olimpijskih igara 2020.

Stav Moskve zasniva se na tome da su Južni Kurili ušli u sastav Sovjetskog saveza nakon Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima, koji ima odgovarajuće međunarodno-pravno utemeljenje, nije upitan.

U novembru 2018. godine u Singapuru je održan sastanak predsednika Rusije Vladimira Putina i japanskog premijera Šinza Abea. Strane su se dogovorile da ubrzaju pregovarački proces o mirovnom sporazumu zasnovanom na Zajedničkoj sovjetsko-japanskoj deklaraciji iz 1956. godine. To je ozbiljan ustupak Japana, jer je do sada njegov zvaničan stav bio — da se mu prvo vrate četiri ostrva Kunašir, Iturup, Šikotan, Habomaj, pa da se tek nakon toga zaključi mirovni sporazum.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala