Kineski rover otkrio misterioznu supstancu na tamnoj strani Meseca

© AP Photo / China National Space Administration/Xinhua News Agency via APSnimak kineskog rovera
Snimak kineskog rovera - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zapanjen otkrićem, kontrolni tim kineskog rovera „Iutu-2“ pozvao je stručnjake i odložio zakazana istraživanja, radi detaljnijeg ispitivanja čudnog materijala, prenose britanski mediji.

Sonda „Chang'e-4“, lansirana 7. decembra 2018. godine, nalazi se na južnoj hemisferi Meseca od 3. januara 2019. godine.

Usred naučne misije koja je u toku, „Iutu-2“ rover otkrio je čudan materijal na Mesecu. Prema pisanju lista „Dejli ekspres“, jedan od kineskih naučnika je primetio neobične fotografije snimljene glavnom roverovom kamerom, na kojima se vidi mali Mesečev krater delimično ispunjen neobjašnjivom supstancom; boja i sjaj navodno se razlikuju od okolnog okruženja.

Kinesko svemirsko vozilo pažljivo je prišlo čudnoj materiji u krateru i ciljalo na supstancu, opisanu „kao sličnu gelu“, navodi se u izveštaju medija.

Rover je zatim pregledao područje infracrvenim spektrometrom.

Kineski naučnici nisu do sada objasnili prirodu i poreklo ove supstance.

Otkriće može, međutim, biti u vezi sa istopljenim staklom stvorenim od meteorita koji udaraju po površini Meseca, navodi „Dejli ekspres“, pozivajući se na mišljenje naučnika.

Dalja planirana merenja i eksperimenti koje će kineski naučnici sprovoditi uz pomoć „Iutu-2“ verovatno će pružiti odgovore o misterioznoj materiji na tamnoj strani Meseca.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala