Grupa F: Heleni na krilima Janisa, Brazil sa eks-Ju šmekom, haka i „đetići“ na svom prvom SP

© AP Photo / Yorgos KarahalisGrčki reprezentativac Janis Adetokumbo
Grčki reprezentativac Janis Adetokumbo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pred start Svetskog prvenstva u Kini, Sputnjik vam predstavlja učesnike tog takmičenja, glavne favorite za prolazak u sledeći krug i najveće zvezde timova učesnika.

Grupa F: Grčka, Brazil, Crna Gora, Novi Zeland

Igra se u Nanđingu.

Predstavljamo grupu u kojoj su Grci glavni favoriti, ali bi rasplet na kraju mogao da bude veoma interesantan.

Važno je zvati se Janis

Grci su, svakako, najjača reprezentacija u ovoj grupi, a FIBA pauer renking i svetske kladionice ih svrstavaju i među favorite celog prvenstva. Prva violina te ekipe i onaj u kog će biti uprte sve oči je MVP NBA lige za prošlu sezonu — Janis Adetokumbo. Pratiće ga u stopu Nik Kalatis, Kostas Slukas, koji je bio povređen, ali se ipak oporavio pred sam početak prvenstva, stariji brat Adetokumbo — Tanasis, ali i veterani Printezis i Burusis. Moćno, zar ne? Ali sa minimalno dva problema.

Prvi — Janis Adetokumbo, iako zvanično najkorisniji igrač NBA lige, ne snalazi se najbolje kada se postave poziciona odbrana ili zona. Drugi — sa ovoliko jakih individualaca koji baš i nisu sasvim podređeni timu, na terenu će biti potrebno bar nekoliko lopti kako bi svi zadovoljili svoje apetite.

Grčka na krilima Janisa može mnogo na ovom prvenstvu i sve osim prvog mesta u grupi bilo bi veliko iznenađenje.

„Karioke“ sa hrvatskim trenerom

Poznato je da su fudbal i odbojka omiljeni sportovi u zemlji kafe i sambe, ali i košarka se veoma visoko kotira. Nije Brazil, i pored velikog broja igrača koji se poslednje dve decenije oprobao u NBA i Evroligi, više krem svetske košarke kakav je bio pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka, ali ih ne treba potcenjivati.

Što se igračkog kadra tiče, pored veterana 39-godišnjeg Aleksa Garsije i 35-godišnjeg Vieire, tu su i tri NBA igrača — Felisio iz Čikaga, Neto iz Jute i Kaboklo iz Memfisa. 

Na klupi „karioka“ od 2017. godine je Aleksandar Petrović — Aca Trica, koji je do danas ostao u senci svog velikog brata Dražena.

Da li je uspeo da u igru južnoameričke ekipe unese bar malo eks-jugoslovenskog šmeka, ostaje da vidimo. Da li Brazil može u drugi krug? U ovako teškoj grupi, to nimalo neće biti lako.

„Sokolovi“ mogu da iznenade na svom debiju

Crna Gora je, verovatno, najmanja država koja je ikada učestvovala na svetskim prvenstvima. Igra „đetića“ će se u najvećoj meri zasnivati na visokim igračima, a prva zvezda tima je svakako centar Orlanda Nikola Vučević. Pored njega, tu su još tri odlična visoka igrača: Milko Bjelica, Bojan Dubljević i Marko Todorović. Ono što bi moglo da predstavlja problem ovoj ekipi Crne Gore su prilično „tanke“ bekovske i spoljne pozicije koje su daleko od kvaliteta četvorki i petica.

Da Crna Gora, posle Omara Kuka, ne odustaje od naturalizovanih igrača govori i pozicija prvog plejmejkera. Organizator igre će biti američki košarkaš Derik Nidam, koji nastupa za barski Mornar, a u Evropi je igrao još za Lijetuvos ritas i Monako. Zanimljiva informacija je i to da su Crnogorci na turniru u Francuskoj već igrali protiv Brazila, sa kojim će se sastati i u Kini, i tu utakmicu izgubili.

Krajnji dometi „sokolova“? Teško je reći u ovakvoj grupi, ali Crnu Goru nikako ne treba otpisati.

Pero Kameron na klupi i jake veze sa srpskom košarkom

Reprezentacija čiji je simbol bio Pero Kameron i dalje ima istu amajliju. Doduše, sada na klupi u ulozi pomoćnog trenera.

Iako je Novi Zeland autsajder u ovoj grupi, utakmica protiv naše reprezentacije na „Ostajeger kupu“ pokazala je da će skupo prodati kožu i da ih treba ozbiljno shvatiti.

Prvi trener simpatične ekipe iz Okeanije je Pol Enar, nekadašnji reprezentativac Novog Zelanda, kog smo početkom dvehiljaditih gledali u dresu OKK Beograda. I tu nije kraj veza Novozelanđana sa Srbijom i srpskom košarkom. Još dva igrača su prošle sezone igrala u Srbiji — Kori Vebster za Megu i Fin Dilejni za FMP Železnik.

Krajnji domet Novog Zelanda u ovoj grupi? Mogu da iznenade.

View this post on Instagram

A post shared by FIBA Basketball World Cup (@fibawc) on

Verovatni poredak: Grci sigurno prvi, za prolaz dalje sa drugog mesta boriće se Brazil i Crna Gora.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala