Otvaranje izložbe ,,Oslobođenje Minska i Belorusije“

© Ruski domIzložba "Oslobođenje Minska i Belorusije"
Izložba Oslobođenje Minska i Belorusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
U okviru ciklusa manifestacija koje su posvećene obeležavanju 75. godišnjice Pobede u Velikom Otadžbinskom ratu, u Galeriji Ruskog centra za nauku i kulturu ,,Ruski dom“ u Beogradu 29. avgusta u 18 časova biće otvorena izložba „Oslobođenje Minska i Belorusije“.

Fotografije, dokumenta, plakati, karte i planovi vojnih operacija detaljno govore o junačkom otporu sovjetskog naroda protiv okupacionog režima nacističke Nemačke na teritoriji Belorusije, koji je trajao do kraja jula 1944. godine i obuhvatio je ratne operacije grupacija Crvene Armije, partizana, ilegalnu borbu i otpor civila, stoji u saopštenju Ruskog doma.

Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija
Lukašenko neće u Poljsku, jer se solidariše sa Rusijom

Duge tri godine je beloruska zemlja patila pod fašističkim jarmom. Put ka njenom oslobođenju otpočeo je 1943. godine, kada su, zahvaljujući Smolenskoj, Brjanskoj, Černigovsko-Pripjatskoj, Lepeljskoj i Gomeljsko-Rečickoj operaciji, oslobođeni prvi beloruski gradovi.

Potpuno oslobođenje Belorusije je nastupilo 1944. godine, tokom jedne od najvećih i najznačajnijih vojnih operacija Velikog Otadžbinskog rata — Beloruske strateške ofanzivne operacije „Bagration“, koja je rezultirala oslobođenjem Belorusije, dela Baltika i Poljske i omogućila je izlazak prema granici Istočne Prusije.

Borbe, koje su se odvijale na ogromnoj teritoriji, odlikovale su se žestokim i beskompromisnim otporom i postale su značajan deo istorije Velikog Otadžbinskog rata, svetla stranica njegove junačke i tragične istorije.

Izložbu je priredio Državni muzej istorije ruske književnosti „Vladimir Ivanovič Dalj“, u saradnji sa Beloruskim državnim muzejom istorije Velikog Otadžbinskog rata, Državnim centralnim muzejom savremene istorije Rusije i Centralnim muzejom Velikog Otadžbinskog rata, zaključuje se u saopštenju.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala