Lukašenko neće u Poljsku, jer se solidariše sa Rusijom

© TASS/POOL / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin i Aleksandar Lukašenko
Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko odbio je da prisustvuje obeležavanju 80. godišnjice obeležavanja početka Drugog svetskog rata u Varšavi, jer poljske vlasti nisu poozvale na događaj predsednika Rusije Vladimira Putina, saopštava „Žečposlopita“, pozivajući se na izvore.

Kako se navodi u članku, s obzirom na to da Varšava nije poslala poziv za događaj ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, Minsk je odlučio da njihovi visoki zvaničnici ne prisustvuju memorijalnim događajima u Poljskoj.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Belorusije još nisu komentarisali te informacije.

Sa druge strane, zvanična Varšava je objasnila da nisu pozvali Rusiju na događaj, jer je, prema mišljenju poljskih vlasti — SSSR 1939. godine narušio međunarodno pravo.

Drugi svetski rat je počeo napadom Nemačke na Poljsku, nakon čega je deo njene teritorije pripao Trećem rajhu, a deo Sovjetskom Savezu.

Ipak, poljske vlasti su pozvale Nemačku na obeležavanje godišnjice početka Drugog svetskog rata.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov više puta je izjavio da se bilo kakvi memorijalni događaji, koji su posvećeni godišnjici Drugog svetskog rata, u bilo kojoj zemlji sveta ne mogu smatrati potpunim — bez učešća Rusije.

Sve vesti
0