Završno saopštenje G7 na listu papira: Trgovina, Iran i Ukrajina glavne tačke

Pratite nasTelegramOdyssey
Završno saopštenje učesnika samita „velike sedmorke“ u francuskom Bijaricu stalo je na jedan list hartije i posvećeno je pitanjima trgovine, iranskog nuklearnog programa, kao i situaciji u Ukrajini, Iranu, Libiji i Hongkongu.

Prva tačka u saopštenju su trgovinska pitanja. „Velika sedmorka“ se zalaže za principe otvorene i pravedne međunarodne trgovine, kao i za stabilnost svetske ekonomije, navedeno je u dokumentu.

Zemlje G7 nameravaju da utiču na reformu Svetske trgovinske organizacije, sa ciljem da ona postane efikasnija u oblasti zaštite intelektualne svojine i da brže rešava nesuglasice i iskoreni „nepoštenu praksu“.

G7 je zatražio od ministara finansija zemalja „velike sedmorke“ (Nemačka, Francuska, SAD, Japan, Kanada, Italija i Velika Britanija) da prate situaciju u svetskoj ekonomiji.

G7 se obavezuje da postigne saglasnost 2020. godine, kako bi olakšao regulatorne barijere i modernizovao međunarodnu poresku politiku u okviru Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj.

Iranski nuklearni program je druga tačka u saopštenju.

„Potpuno smo saglasni u vezi sa dva cilja: da se ne dopusti da Iran ima nuklearno oružje, kao i da se doprinese miru i stabilnosti u regionu“, navele su članice G7.

Na trećem mestu u dokumentu je situacija u Ukrajini. U vezi sa tim pitanjem navedeno je da Francuska i Nemačka nameravaju da organizuju susret u „normandijskom formatu“ tokom narednih nekoliko sedmica.

Četvrta tema završnog dokumenta G7 je Libija. Lideri „velike sedmorke“ podržavaju primirje u toj zemlji, koje će omogućiti da se uspostavi trajni prekid vatre.

„Smatramo da samo političko rešenje može da osigura stabilnost u Libiji“, napisano je u dokumentu.

Navedeno je da lideri G7 očekuju „dobro pripremljenu međunarodnu konferenciju, u kojoj će učestvovati sve strane i regionalni igrači koji učestvuju u sukobu“.

Poslednja tačka u saopštenju je situacija u Hongkongu. Autori završnog dokumenta pozivaju da se izbegne nasilje i ističu važnost deklaracije Velike Britanije i Kine iz 1984. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala