Kvar ili korupcija: Ko je kriv za izlivanje fekalija na crnogorskom primorju

Pratite nasTelegramOdyssey
Pitanje tretmana otpadnih voda u priobalnim mestima dođe na tapet u svakoj turističkoj sezoni u Crnoj Gori. U julu se, zbog kvara na postrojenju za prečišćavanje u Bečićima kod Budve, izlila u more velika količina otpadne vode, a slično se ponovilo pre nekoliko dana ispod hotelskog kompleksa „Iberostar Herceg Novi“ u Njivicama.

Postrojenjem za tretman otpadnih voda u opštini Budva upravlja njemačka kompanija „VTA“. Kada je pušteno u rad u julu 2014. godine na brdu Vještica u Bečićima, stanovnici Budve su napokon odahnuli, vjerujući da je, nakon toliko decenija, konačno kvalitetno riješen problem izlivanja fekalija u more.

Investicija vrijedna 58,6 miliona evra, koju je realizovala njemačka kompanija iz Esena, koja je u vlasništvu austrijskog koncerna „EVN“, trebalo je da bude više nego dovoljan garant kvalitetno odrađenog posla.

Budva poklekla pod pritiskom

Međutim, stvari od početka nisu baš išle kao po loju. Nakon gubitka vlasti DPS-a na lokalnim izborima u Budvi, nova opštinska vlast je, pod sumnjom da je sa njemačkim „VTE“ napravljen korupcionaški posao, angažovala za 164 hiljade evra konsultantsku kuću iz Slovenije „Dr Duhovnik“ da izvrši superviziju kompletnog projekta.

Po izvršenoj superviziji, slovenačka konsultantska kuća je utvrdila da je u projekat otpadnih voda u Bečićima uloženo „samo“ oko 36 miliona evra, dok je Opština Budva priznala dodatne radove od oko 2,5 miliona evra, što je značajno manje od prvobitno ugovorenih 58,6 miliona.

Ukratko, vodeći ljudi nove vlasti u Budvi od početka su sumnjali da posao sa kolektorom otpadnih voda nije do kraja čist, da za to krivicu snosi i Svetozar Marović, bivši, ali i veoma uticajni potpredsjednik DPS-a u Budvi, te da njemačka kompanija za postrojenje u Bečićima sigurno nije potrošila više od 40 miliona evra, što je na kraju i Opština Budva ponudila da plati njemačko-austrijskom konzorcijumu.

© AFP 2022 / SAVO PRELEVICPogled na ostvo Sveti Nikola i Stari grad Budvu
Kvar ili korupcija: Ko je kriv za izlivanje fekalija na crnogorskom primorju  - Sputnik Srbija
Pogled na ostvo Sveti Nikola i Stari grad Budvu

Aktuelni gradonačelnik Budve Marko Bato Carević sa tim u vezi izjavio je da su spremni da plate sve ono što je uloženo u izgradnju postrojenja, ali da bi, po trenutnom ugovoru, Njemci naplatili čak „18 miliona evra više nego što su uložili“, što se nikako nije svidjelo kompaniji iz Esena, koja je opštini Budva zaprijetila, uz ultimatum da će aktivirati državnu garanciju od 29,3 miliona evra, koju joj je dala Vlada Crne Gore, ako se ne ispune njihovi uslovi.

Elem, firma iz Esena i njen vlasnik, austrijski koncern „EVN“, uspjeli su da ostvare sve ultimativne zahtjeve, koje su ispostavili opštini Budva. U maju tekuće godine Budva je poklekla pod pritiskom i na račun njemačke firme prebacila 3,5 miliona evra, samo da ne bi došlo do aktivacije Vladinih garancija. Međutim, na koncu se ispostavilo da njemačka strana, ipak, nije kvalitetno odradila svoj dio ugovora.

Negativna reklama

Naime, samo dva mjeseca nakon naplate od Budve, krajem jula, desio se veliki ekološki incident, kada je došlo do izlivanja fekalija u more u Bečićima, zbog otkaza pumpi na postrojenju za tretman otpadnih voda, kojim upravlja nemačka kompanija „VTE“.

Kanalizacija se izlila na dio bečićkog šetališta i plaže, a naročito su „nastradali“ hoteli „Belvi“ i „Montenegro“, u čijim sobama je preko 1.500 gostiju par dana bilo zatvoreno, što zbog nesnosnog smrada, što zbog nemogućnosti kretanja kroz fekalne vode.

Naravno, novčani iznos štete ovakvih incidenata za turizam je veoma teško procijeniti, jer ona nije izražena samo novcem, već se povećava i veoma negativnom reklamom.

CC0 / Pixabay / More u blizini Herceg Novog
Kvar ili korupcija: Ko je kriv za izlivanje fekalija na crnogorskom primorju  - Sputnik Srbija
More u blizini Herceg Novog

Iako su službenici njemačke kompanije „VTE“, koja upravlja postrojenjem, naveli kako je sve bilo u redu, tehnički direktor hotela „Belvi“ Petko Đogo medijima je kazao da se tek kada su otvorili postrojenje uvidjelo da je došlo do začepljenja.

„U pitanju je nepouzdan sistem, jer su se praktično sve otpadne vode, koje je pumpa trebalo da usmjeri ka glavnom postrojenju u Vještici, izlile na dvijema šahtama ispred našeg i susjednog hotela ’Montenegro‘“, kazao je on.

Zbog svega navedenog, kao i zbog nezadovoljstva gostiju, strani tur-operateri su najavili tužbu prema crnogorskim hotelima, dok su iz hotela „Belvi“ i „Montenegro“ najavili da će tužiti njemačku kompaniju „VTE“ i tražiti odštetu zbog incidenta.

Gradonačelniku Budve Batu Careviću ostalo je samo da konstatuje da događaj izlivanja fekalija u more ukazuje da postoji sistemski problem, odnosno, da radovi nijesu izvedeni kvalitetno. Po svemu sudeći, opština Budva imaće još itekako mnogo posla sa renomiranim njemačko-austrijskim konzorcijumom, dok se na sumnju da je od starta u pitanju korupcionaški posao pridodala i bojazan da projekat nije urađen kako treba, što bi potencijalno Budvu, ali i crnogorski turizam, i te kako moglo da košta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala