Amerika spremila „laticu ljiljana“ usred Gruzije za razmeštanje udarnih snaga

© AFP 2023 / VANO SHLAMOVGruzijski vojnik
Gruzijski vojnik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Gruzija i SAD narednih dana planiraju da potpišu trogodišnji sporazum o vojnoj saradnji. Detalji dokumenta još nisu poznati, ali jedan deo gruzijskih analitičara veruje da će sporazumom biti propisano stvaranje punktova za bezbednosnu saradnju, drugim rečima, američke vojne baze.

Eksperti objašnjavaju da je reč o punktovima za materijalno-tehničku podršku sa minimalnim brojem američkog vojnog osoblja ili bez njega. U praksi to znači da se u bilo kom trenutku ti punktovi mogu pretvoriti u uporište za razmeštanje udarnih snaga ili koristiti u logističke svrhe.

Zasad nije jasno gde će ovi punktovi biti raspoređeni. U gruzijskim medijima postoje verzije da oni mogu biti raspoređeni u blizini Južne Osetije i Abhazije, uz ocenu da bi Moskva takav raspored baza shvatila kao otvorenu provokaciju, a da sami Amerikanci na to neće pristati.

Ministar odbrane Gruzije Levan Izorija, koji je i najavio potpisivanje vojnog sporazuma sa Amerikancima, obelodanio je da će se američka baza u toj zemlji zvati „Latice ljiljana“. Šta to treba da simbolizuje, nikome nije jasno.

Analitičari podsećaju da uprkos dugogodišnjoj vojnoj saradnji, u Gruziji ne postoji punopravna američka vojna baza, ali da saradnja postoji.

Amerikanci prisutni od devedesetih

„Vojna saradnja Gruzije i SAD počela je početkom devedestih, postojao je poseban američki program ’Obuči i opremi‘, a na teritoriji Gruzije je 200 američkih specijalaca obučavalo lokalne specijalne jedinice. Od tada su Amerikanci prisutni na toj teritoriji. Bilo je perioda kada su SAD praktično plaćale vojne troškove Gruzije, a da ne pominjemo činjenicu da su sve ovo vreme snabdevali gruzijsku vojsku vojnom opremom, što smo videli i u ratu 2008. godine“, kaže za Sputnjik vojni ekspert, pukovnik u penziji Viktor Baranec.

On dodaje da su Amerikanci dugo pripremali Gruziju za članstvo u NATO-u, ali da se taj plan nije ostvario, s obzirom da zemlja koja ima nerešen teritorijalni spor, ne može da uđe u Alijansu.

Da bi ušla u taj vojni savez, Gruzija bi prvo morala da reši probleme Abhazije i Južne Osetije i povrati teritorijalni integritet, što je nerealno očekivati. Druga varijanta je da se odrekne „spornog“ dela teritorije, što ona u dogledno vreme neće učiniti. Ipak, u okviru posebnog programa, Tbilisi se priprema za pristupanje.

Kurs gruzijske valute lari - Sputnik Srbija
Kako je Gruzija reagovala na Putinovu dobru volju

Gruzija je bila među prvima koja je dogovorila Individualni plan partnerstva, a prva je zemlja na postsovjetskom prostoru koja je poslala svoj vojni kontingent u Avganistan i Irak, da bi tamo podržala vojne operacije saveza. Međutim, svi ti napori još nisu dali rezultate.

S vremena na vreme gruzijske vlasti predlažu da se u toj zemlji rasporedi punopravan strani kontingent. Ideja je, ipak, naišla na podršku samo na retoričkom nivou.

Doduše, predsednica Gruzije Salome Zurabišvili ranije se protivila stvaranju punopravne američke baze u svojoj zemlji, jer smatra da bi to moglo da bude shvaćeno kao provokacija i izazove reakciju Rusije i terorističkih pokreta.

Rusija ima spreman plan

Amerikanci nisu spremni na raspoređivanje vojne baze u Gruziji. Međutim, ministar odbrane Gruzije izjavio je da će u budućnosti samo pozdraviti postojanje američkih vojnih baza u Gruziji.

„Što se tiče punktova za zajedničku bezbednost, to je licemerna igra reči. Zapravo, tu se radi o američkim vojnim objektima na kopnu i moru. Može se pretpostaviti da će postojati baza, verovatno i vazdušna. Sve ovo ukazuje da se pod maskom mirnih zadataka skrivaju novi pokušaji američkog prodora u Gruziju“, ističe Baranec.

Pukovnik ističe da će ruska vojska u slučaju bilo kakve pretnje adekvatno reagovati. 

„Imamo plan primene ruskih Oružanih snaga, prema kom će rakete kopnene, vazdušne i morske baze biti okrenute ka objektima koji su pretnja za Rusiju. U blizini je i Crnomorska flota. Pri prvom agresivnom ponašanju ovih gruzijsko-američkih objekata ti objekti se mogu jednostavno uništiti“, kaže Baranec.

Kao NATO u Pribaltiku

Međutim, vojni ekspert Maksim Šepovalenko ne želi da prejudicira razvoj događaja.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija
Stoltenberg: Gruzija sigurno ulazi u NATO

„Dok između SAD i Gruzije ne bude potpisan dokument i tekst ne bude obnarodovan, sve ostaje u domenu nagađanja. Ako bude nešto slično onome što postoji u baltičkim državama, za to treba biti spreman. Na Baltiku su NATO trupe prisutne na privremenoj osnovi. Biće isto i u Gruziji, samo to neće biti NATO, nego američka vojska. Ipak, ne očekujem tamo nikakve snage od globalnog značaja“, zaključio je Šepovalenko.

Većina gruzijskih i ruskih eksperata saglasni su u oceni da su priče o stvaranju američke vojne baze u Gruziji preterane, a neki takve izjave gruzijskog ministra odbrane vide kao pokušaj da zadrži funkciju, dok drugi smatraju da one predstavljaju opipavanje pulsa naroda na moguće otvaranje baze u narednim godinama.

Gruzijski eksperti, ističući negativan stav gruzijskog naroda prema stvaranju stranih baza, navode da se sada u zemlji govori da bi umesto ulaska u NATO bilo bolje stvoriti neku vrstu bilateralnog vojnog saveza između Amerike i Gruzije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala