Kako je Gruzija reagovala na Putinovu dobru volju

© Sputnik / Alexander ImedashviliKurs gruzijske valute lari
Kurs gruzijske valute lari - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izjava predsednika Rusije Vladimira Putina da ne podržava ideju uvođenja sankcija Gruziji pozdravljena je i u Tbilisiju i Moskvi. Međutim, gruzijski i ruski političari su ocenili taj korak na različit način. U Gruziji je Putinova odluka dočekana kao jedina moguća, dok su je u Rusiji ocenili kao šansu da se Tbilisi urazumi.

„Jedino pravo rešenje“

Premijer Gruzije Mamuka Bahtadze pozitivno je ocenio Putinovu odluku da ne uvede sankcije Tbilisiju.

„Naravno, to je dobra odluka i pozdravljam je. Moj lični stav je da ne treba da postoje barijere među narodima“, izjavio je šef Vlade Gruzije novinarima.

Stav ruskog predsednika pozitivno su dočekali i u Ministarstvu inostranih poslova Gruzije. Tamo su naglasili da su „provokacione izjave“ koje su izazvale eskalaciju i pogoršanje situacije bile „kategorički nedopustive“.

„Odluka ruskog predsednika je, nesumnjivo, jedina prava odluka koja se može samo pozdraviti“, rekao je ministar inostranih poslova Gruzije David Zalkalijani u intervjuu za televiziju „Imedi“.

Ministar je pozvao da se ne podleže provokacijama destruktivnih snaga koje su usmerene na destabilizaciju države.

„Za Gruziju još ima nade“

Bivša predsednica Parlamenta Gruzije Nino Burdžanadze je bila sigurna da Putin neće podržati sankcije protiv Tbilisija.

„Danas je cela država sa zabrinutošću pratila kurs larija (gruzijske valute), a prognoze stručnjaka za srednjoročni i dugoročni period su bile teške. Nakon odluke ruskog rukovodstva Gruzija je manje-više sačuvala ekonomsku stabilnost“, napisala je ona na Fejsbuku.

Burdžanadzeova je naglasila da će uraditi sve da se ubrzo reši kriza između dve države.

„Humana odluka“

Ruski ombudsman Tatjana Moskaljkova je Putinovu odluku ocenila kao izbalansiranu i humanu.

Prema njenim rečima, to će pomoći da se sačuva „humanitarni koridor“ između dve države.

„Najvažnije u toj odluci je da ljudi nisu nastradali“, navodi se na sajtu ombudsmana.

„Šansa da se dozovu pameti“

Predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin je naglasio da stav predsednika Putina daje vlastima Gruzije šansu da se dozovu pameti.

„Ako shvate da odnosi među susedima treba da se grade na principima uvažavanja, dobrosusedstva, ravnopravnosti, nemešanja u suverene poslove drugih država, onda oni treba da poslušaju našeg predsednika Vladimira Vladimiroviča Putina“, rekao je predsednik Donjeg doma Parlamenta Rusije.

Istorija sukoba

U nedelju uveče voditelj Georgij Gabunija započeo je svoj autorski program „P. S.“ na televiziji „Rustavi 2“ psovanjem ruskog predsednika Vladimira Putina, iako mediji nisu preneli šta je konkretno rekao. Veliki broj korisnika društvenih mreža u Gruziji osudio je Gabuniju i izrazio zabrinutost da bi gruzijsko-ruski odnosi mogli dodatno da se pogoršaju.Izjave voditelja osudili su i predsednik i premijer Gruzije. Kasnije se kompanija zvanično izvinila zbog opscenog jezika u programu.

Ministarstvo spoljnih poslova Gruzije ocenilo je ispad voditelja kao pokušaj da se unese tenzija u odnosima između zemalja.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nazvalo je incident niskim ispadom i otvorenom provokacijom gruzijskih ekstremista. Ministarstvo je navelo da očekuje adekvatnu reakciju relevantnih organizacija i novinarske zajednice.

Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov istakao je da su u Gruziji eskalirali rusofobični napadi, a država ne želi da obuzdava „ekstremistički orijentisane ljude“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala